10 kleine energiebesparende maatregelen

9 januari 2024

Je kunt op verschillende manieren energiebesparende maatregelen treffen. Zelfs kleine inspanningen kunnen een verschil maken. Wanneer je naar de energieprijzen van dit moment kijkt, is het nog steeds prettig om kosten te kunnen besparen. Daarom hebben we voor jou tien kleine energiebesparende maatregelen op een rijtje gezet.

[Tekst gaat verder onder de foto]

1. Vervang je lampen door LED lampen

Wist je dat LED lampen veel zuiniger zijn dan andere lampen. Ze verbruiken tot 90% minder stroom en gaan wel 3 tot 5 keer langer mee dan gewone gloei- of hallogeenlampen. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren. Je kunt dus ogeveer 25 jaar van zo'n lamp genieten. 

2. Stekkers uit het stopcontact

Elektrische apparaten gebruiken stroom, zelfs als je ze niet gebruikt, maar de stekker wel in het stopcontact zit. Ook kan het natuurlijk gebeuren dat je ergens per ongeluk een lamp laat aan staan of een oplader in het stopcontact laat, zonder dat je er erg in hebt. Erg zonde, want op die manier kan het je al meer dan 100 euro per jaar kosten wanneer je hier niets aan doet. Door de aanschaf van een slimme stekker, voorkomt u deze onnodige kosten. Je kunt dit voorkomen door een slimme stekker te kopen. Bijvoorbeeld een met een timer, zodat de apparaten 's nachts automatisch uitgaan. Of een met een afstandsbediening, waarmee je met één druk op de knop verschillende groepen apparaten aan of uit kunt zetten.

3. Radiatoren ontluchten

Het kan zijn dat er lucht in de leidingen van de verwarming ziet. Dat is natuurlijk niet handig, omdat een deel van de radiator dan niet goed warm wordt, wat zorgt voor energieverlies. Je kunt dit voorkomen door de radiator te ontluchten met behulp van een ontluchtingssleuteltje. Als je zelf niet aan de slag wilt met het ontluchten van de radiator, kun je er ook voor kiezen om een luchtafscheider te kopen

4. Waterbesparend mondstuk

Minder water verbruiken? Met een waterbesparend mondstuk kun je bewuster omgaan met je watergebruik. Het mondstuk regelt de straal, waardoor je duizenden liters kunt besparen. Voor circa 5 euro heb je al een waterbesparend mondstuk. 

5. Naden en kieren dichten met tochtstrips

Zorg dat de warmte je appartement niet gemakkelijk kan verlaten. Oudere gebouwen kunnen kieren bij bijvoorbeeld ramen en deuren hebben. Daarnaast zijn gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen ook een plek die aandacht verdient. Met tochtstrips kun je die makkelijk dichtmaken. Zo bespaar je snel energie en voelt je huis meteen veel warmer aan. Tochtstrips aanbrengen, dat kun je laten doen door bijvoorbeeld een klusjesman. Ook kun je er daarnaast voor kiezen om dit zelf op te lossen. Voor een kleine 10 euro, kun je vaak al behoorlijk wat strips kopen om mee aan de slag te gaan!

6. Stel je radiatoren apart in

Met een slimme thermostaat kun je veel energie besparen. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur in iedere kamer apart instellen en aangeven op welke tijden je deze temperatuur in de desbetreffende ruimtes wilt. Ontzettend handig, want zo voorkom je dat je ruimtes verwarmt waar je op dat moment helemaal geen gebruik van maakt. 

7. Deurdranger of deurveer

Als deuren openstaan, gaat er warmte verloren en zorgt voor meer tocht in huis. Dit zorgt ervoor dat er extra energie vebruikt wordt om de ruimtes op temperatuur te houden. Gebruik een deurdranger of deurveer om te voorkomen dat deuren open blijven staan. Met een deurdranger sluiten de deuren namelijk automatisch. Een deurveer kun je al krijgen vanaf 5 euro, en een deurdranger kost ongeveer 20 euro. 

8. Radiatorventilator

Een radiatorventilator heeft meestal drie kleine ventilatoren. Zet de ventilator onder de radiator, en hij verspreidt warme lucht door de kamer. Zo werkt de cv-ketel zuiniger. Volgens Milieu Centraal geeft een radiator met een ventilator 20% meer warmte af. Je kunt al een radiatorventilator kopen vanaf 35 euro.

9. Isolatie rond de CV-leidingen

Wanneer er cv-leidingen door onverwarmde ruimtes lopen, gaat er warmte verloren. Door middel van buisisolatie kunt u dit verlies tegengaan, waardoor de warmte gewoon terechtkomt in de ruimtes zoals u voor ogen had. Isolatie rond deze leidingen is helemaal niet duur. Je koopt het isolatiemateriaal al vanaf 1 euro!

10. Radiatorfolie

Breng radiatorfolie aan achter de radiatoren. Dan wordt de warmte niet opgenomen door de muur achter de radiatoren. De warmte wordt teruggekaatst – de woning in!

Radiatorfolie kost ongeveer 4 tot 5 euro per vierkante meter. In veel gevallen bespaar je dus al een hoop energie voor maar weinig geld.  

Grotere verduurzamingsstappen nemen?

Natuurlijk is het fijn om ook stappen te zetten middels kleine ingrepen in je woning. Het is een mooie aanvulling op de grote stappen die je kunt zetten met ondersteuning van jouw gemeente en het VTCB! Klik hier voor meer informatie over de cursusdagen en om je aan te melden op de wachtlijst voor jouw gemeente!

 

085 237 74 44 Bel voor advies