Bestuurders VvE Schoonhoeve in Eindhoven: “De cursus heeft ons goed aan het denken gezet”

9 juni 2023

“Een goed initiatief waar we veel aan gehad hebben. We waren ons al een paar jaar aan het oriënteren op mogelijke verduurzamingsmaatregelen. De driedaagse cursus Verduurzaming die we gevolgd hebben, was dan ook zeer welkom. Die heeft ons behoorlijk aan het denken gezet. En de Campagnebox voor de verduurzaming van VvE-complexen gaan we direct gebruiken. De vragenlijst passen we aan onze situatie aan, want we zien nu al dat de grootste uitdaging ligt in het ‘meekrijgen’ van onze mede-eigenaars.”

[Tekst gaat verder onder de foto]

VvE Schoonhoeve heeft meegedaan met de VTCB cursusdagen.

VvE Schoonhoeve in gemeente Eindhoven. © Evelien Emonds

Aan het woord zijn Jan van den Brand en Geert Bonekamp, beiden bestuurder van VvE Schoonhoeve in Eindhoven. Het complex is opgeleverd in 1994; er zijn 22 woonappartementen en enkele bedrijfsruimtes die allemaal worden beheerd door VvE Schoonhoeve. Enkele jaren geleden lag de gemiddelde leeftijd van de bewoners nog vrij hoog, maar inmiddels heeft – ook bij de eigenaars - een flinke verjonging plaatsgevonden, vertellen ze. “We verwachten dat de duur van de bewoning daardoor zal worden verkort. Er zijn ook meer appartementen verhuurd. De huurders hebben normaliter – tenzij ze zijn gemachtigd door de eigenaar – geen stemrecht in de ALV. De verwachte kortere bewoningsduur én de toename van het aantal huurders maken de besluitvorming er niet eenvoudiger op. We zijn dan ook blij dat de gemeente Eindhoven deelneemt aan het VvE Transitie Centrum Brabant. Daarmee hebben we een vraagbaak voor veel verduurzamingsvraagstukken.”

Verduurzaming

Verduurzaming is geen bijzonder urgent thema, vertellen de bestuurders. “Het complex is goed geïsoleerd. Alle appartementen hebben een eigen (gasgestookte) cv-ketel en een eigen rookgasafvoer. Natuurlijk zullen wij ook ooit van het aardgas af moeten, maar we hebben nog geen echt idee hoe we dat gaan aanpakken. Gelukkig is de verplichting om vanaf 2026 cv-ketels alleen te vervangen door een (hybride) warmtepomp voorlopig van de baan. Stadsverwarming is hier waarschijnlijk niet aan de orde, dus kijken we te zijner tijd wat voor ons de beste oplossing is. We verwachten dat het in de toekomst toch een warmtepomp of andere elektrische verwarming zal worden.”

VvE Schoonhoeve in gemeente Eindhoven. © Evelien Emonds

Juridische info

Jan van den Brand is energiecoach in Eindhoven, maar hij adviseert met name eigenaren van particuliere woningen. “Dat gaat prima”, vertelt hij. “Er zijn in Eindhoven al veel mensen bezig met verduurzaming. Voor VvE’s ligt dat heel anders, en dat heeft natuurlijk alles te maken met het besluitvormingstraject. We konden dus wel wat extra informatie gebruiken, met name op juridisch gebied. Die hebben we ook gekregen. Het stappenplan gaan we zeker doorlopen. Ook het contact met andere deelnemers was waardevol. Je steekt heel wat op van de ervaringen van anderen. We hebben al afgesproken om contact te houden.”

Zonnepanelen

Geert Bonekamp: “De afgelopen tijd hebben we ons vooral beziggehouden met de eventuele installatie van zonnepanelen. In principe om te voorzien in het collectieve stroomverbruik, want stroom leveren aan individuele huishoudens brengt de nodige problemen met zich mee, weten we inmiddels.

Vreemd genoeg zijn leveranciers en installateurs niet echt geïnteresseerd in ons vrij grote dak. We kwamen dus niet verder. De leden geven aan wel positief tegenover het idee te staan, dus we gaan nu de echte interesse peilen via de vragenlijst uit de Campagnebox. Daarna hebben we hopelijk een goed beeld.”

2. VvE Schoonhoeve - Evelien Emonds

VvE Schoonhoeve in gemeente Eindhoven. © Evelien Emonds

Laadpalen

De gemeente Eindhoven heeft grootse plannen: ze heeft aangekondigd dat er vanaf eind 2029 geen benzineauto’s meer binnen de ring mogen rijden. Of het allemaal zo’n vaart loopt, betwijfelen de bestuurders, maar: “De bewoners van ons gebouw hebben een eigen parkeerplaats op ons parkeerterrein. We hebben daarom geen idee hoe we ook nog laadpalen kunnen plaatsen die bestemd zijn voor algemeen gebruik. Maar uiteindelijk moeten we er wel iets mee. Daar denken we ook over na.”

“Doe je voordeel met de cursus!”

“Waarschijnlijk zijn er veel VvE-bestuurders die in dezelfde fase zitten als wij, en die moeite hebben met de vervolgstappen”, denken ze. “Ons advies: woon je in een gemeente die aangesloten is bij het VvE Transitie Centrum Brabant? Neem dan deel aan de cursus! Woon je in een andere gemeente? Dat hoeft geen bezwaar te zijn. De gemeenten krijgen dit voorjaar heel veel geld van het Rijk. Daarmee kunnen ze heel wat VvE’s helpen met de cursus verduurzaming. Alle VvE’s die worstelen met het vraagstuk van verduurzaming, kunnen daarmee goed op weg worden geholpen!”

Schrijf je in voor de VTCB-cursusronde in Eindhoven!

Waar wacht je nog op? Schrijf je hier in voor de nieuwe cursusronde in gemeente Eindhoven. Onderstaand kun je de data en tijden vinden.

Dinsdag 4 juli van 13.00 tot 17.00u 
Igluu - Lichttoren 32, 5611 BJ Eindhoven
Dinsdag 11 juli van 13.00 tot 17.00u (Vertrektijd eerder en n.t.b.)
Locatie ICDuBo Rotterdam - Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam
Maandag 17 juli van 13.00 tot 17.00u 
Igluu - Lichttoren 32, 5611 BJ Eindhoven

085 237 74 44 Bel voor advies