Als VvE wil je weten wat goed is voor het milieu én voor je gebouw. Biobased bouwen is een slimme en milieuvriendelijke manier om dit te doen. De ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Maar wat is biobased nou eigenlijk?
[Tekst gaat verder onder de foto]
Bouwmaterialen uit de natuur
Biobased bouwen betekent simpelweg bouwen met spullen uit de natuur. Denk aan hout, bamboe, stro, en andere natuurlijke materialen. Geen beton en staal, maar natuurvriendelijke bouwmaterialen. In 2030 wil de overheid dat bijna 30 procent van alle nieuwe huizen gemaakt wordt met deze ''bouwmaterialen'' uit de natuur (biobased materialen). Ook willen ze dat 30 procent van de maatregelen om huizen duurzamer te maken, en de materialen voor grote gebouwen (zoals kantoren en winkels), van die natuurlijke stoffen gemaakt zijn. Met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) hopen de ministeries de doelstellingen te behalen.
Een Nationale aanpak
Met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) stellen de ministeries tot 2025 (fase 1) 25 miljoen euro beschikbaar om een markt op te zetten. De overige 175 miljoen euro is een reservering om de markt uit te breiden in de jaren daarna (2025-2030, fase 2). De aanpak is opgesteld in samenwerking met andere overheidspartijen, marktpartijen en kennisinstellingen. Het moet leiden tot een nieuwe nationale markt voor de grootschalige teelt, verwerking en toepassing van biobased bouwmaterialen. Dit geeft boeren perspectief op een duurzaam verdienmodel, terwijl bouwers over voldoende duurzame materialen kunnen beschikken.
Het komt niet vanzelf
Minister Hugo de Jonge zegt dat een markt niet vanzelf ontstaat. Het gebruik van biologische materialen is nog niet zo populair, en bedrijven vinden het lastig om dit te veranderen. De overheid wil met deze investering de markt een duwtje geven, zodat het groter en bekender wordt. Vanaf de boer die de materialen maakt tot aan de bouwer die het gebruikt, willen ze een complete markt creëren. Dus eigenlijk, van plant tot huis!
Een extra beloning
Het belangrijkste om dit te laten gebeuren, is het opzetten en laten groeien van samenwerkingen tussen boeren, verwerkers en bouwers. Het plan heeft verschillende ideeën om dit te bereiken. De vraag naar milieuvriendelijke isolatiematerialen wordt vergroot door strengere eisen voor gebouwen, met een extra focus op het verminderen van CO2. Ook krijgen woningeigenaren een extra beloning in de vorm van een bonus in de subsidieprogramma's.
De volledige Nationale Aanpak Biobased Bouwen lezen? Dat kan hier.