De regels voor zonnepanelen blijven zoals ze zijn. Dat is goed nieuws voor mensen met zonnepanelen. Ze kunnen nog steeds geld verdienen door extra stroom aan het net te leveren. De meeste leden van de Eerste Kamer willen niet dat de regels vanaf 2025 veranderen. Zij zullen dus tegen de afbouw van de salderingsregeling gaan stemmen.
[Tekst gaat verder onder de foto]
Wat is de salderingsregeling?
Deze regeling laat je zonne-energie die je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet verkopen. Dit betekent dat als je geen zonne-energie opwekt, bijvoorbeeld 's nachts of in de winter, je de elektriciteit die je van het net gebruikt, kunt verrekenen met wat je hebt verkocht. Deze regeling bestaat al twintig jaar en heeft veel mensen aangemoedigd om zonnepanelen te installeren, omdat het financieel voordelig is. Het elektriciteitsnet werkt hierdoor als een grote batterij.
Problemen met het net
Een groot probleem met deze regeling is dat het elektriciteitsnet niet goed genoeg is voor alle extra elektriciteit. De huidige regels moedigen mensen aan om extra stroom aan het net te geven, wat het net overbelast. Mensen die tegen de salderingsregeling zijn, zeggen dat het beter is als mensen meer van hun eigen stroom thuis gebruiken in plaats van het aan het net te geven. Dit is belangrijk omdat vaak veel mensen tegelijkertijd extra stroom aan het net geven.
Financiële voordelen
De regel dat je geld krijgt voor de stroom die je aan het net levert met zonnepanelen, blijft bestaan. BBB en GroenLinks-PvdA gaan niet akkoord met het plan van Minister Rob Jetten om deze regel te veranderen. Ook vinden de leden van deze partijen in de Tweede Kamer het geen goed idee om de regeling stop te zetten. Ze denken dat mensen met weinig geld daardoor geen zonnepanelen meer kunnen betalen. Het behouden van de regel is dus goed nieuws voor mensen die de investering hebben gedaan om zonnepanelen te kopen voor hun huis. Het opwekken van eigen stroom (of bij de VvE voor collectieve voorzieningen) en het terugleveren ervan aan het net zorgt voor financiële voordelen. Groene energie helpt ook mee aan het gebruik van duurzamere energiebronnen. Daardoor zijn we natuurlijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.