Denk aan het verplichte energielabel bij de verkoop van jouw appartement

13 februari 2023

Ben je van plan om je appartement te verkopen? Vergeet dan niet dat sinds 1 januari 2021 het hebben van een geldig energielabel verplicht is. De vastgestelde labelklasse moet dan vervolgens vermeld worden in iedere advertentie van de verkoop van je huis. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

Het energielabel dat voorheen voor een klein bedrag online te verkrijgen was, is niet langer beschikbaar, maar behouden wel hun oorspronkelijke geldigheid. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een afspraak te maken met een erkend energieadviseur om een nauwkeuriger energielabel te verkrijgen. Dit label is duurder dan het oorspronkelijke label wat online te verkrijgen was én daarnaast kan de prijs kan per adviseur variëren.

Bij de overdracht van het pand na de verkoop, moet het pdf-bestand met het energielabel worden overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Het nieuwe label is 10 jaar geldig.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Cursus VvE verduurzamen Oss

Goed om te weten: vraag het energielabel op tijd aan!

Registreer het energielabel voordat je je appartement te koop zet. Plan dit op tijd, aangezien veel energieadviseurs vaak druk zijn en het aanvragen van een energielabel dus langer kan duren dan aanvankelijk gedacht.

Je hebt de vrije keuze om te bepalen wie je energieadviseur wordt. Zoek een gecertificeerde energieadviseur op websites zoals www.zoekeenenergieadviseur.nl of www.woninglabel.nl.

Samen met je mede-eigenaars

In vele gevallen kan het slim zijn om samen met de leden van je Vereniging van Eigenaren - of met enkele buren met vergelijkbare woningen een energielabel te laten registreren. Dit is waarschijnlijk goedkoper, aangezien de energieadviseur minder tijd per woning nodig heeft als hij ze tijdens één bezoek kan inspecteren. Houd er overigens wel rekening mee dat de energieadviseur elk appartement moet bezoeken.

Zet de stap naar verduurzaming samen met VTCB!

Neem contact op met VTCB voor vrijblijvend telefonisch advies: 085 237 74 44

085 237 74 44 Bel voor advies