Duurzaam verwarmen: Een hybride of all-electric warmtepomp?

22 mei 2023

Ongeveer 600.000 woningen gebruiken blokverwarming voor verwarming. De tegemoetkoming (TTB) die men krijgt voor het hebben van blokverwarming, is tijdelijk. Dit dwingt dan ook tot nadenken over duurzame oplossingen voor verwarmen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een all-electric of hybride warmtepomp. Een veel gestelde vraag is: ‘’Kunnen we met onze VvE beter voor een hybride of all-electric warmtepomp kiezen?’’

[Tekst gaat verder onder de foto]

Geen standaard oplossing

Het is belangrijk om te weten dat er geen standaardoplossing is voor het verduurzamen van blokverwarming. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat ieder gebouw uniek is. Bij het overwegen van volledige of gedeeltelijke verwijdering van aardgas zijn er een aantal belangrijke zaken waar naar gekeken moet worden om te bepalen wat de beste oplossing is. Het is dan ook belangrijk om gedegen advies in te winnen.

Een hybride of all-electric warmtepomp?

Wanneer beide warmtepompen elektrisch werken, gebruiken ze een lagere temperatuur (tussen de 35 en 45 graden) om de woning te verwarmen. Wanneer je een traditionele cv-ketel hebt, wordt een hogere temperatuur gebruikt (tussen de 70 en 90 graden) om de woning te verwarmen. Het verschil tussen de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur bepaalt hoe hard de warmtepomp moet werken om de woning warm te krijgen. Daarnaast kan een woning ook te veel warmte verliezen door slechte isolatie of door het open laten van ramen en deuren. Als je al deze zaken samenpakt, dan moet de warmtepomp flink werken om de woning warm te houden. Houd er rekening mee dat de elektriciteitsrekening in dat geval best kan oplopen.

In het geval van een hybride warmtepomp schakelt de cv-ketel bij als het kouder is (net iets boven nul). Een warmtepomp kan zo worden ingesteld dat de cv-ketel wordt gebruikt wanneer verwarmen op gas voordeliger is dan op elektriciteit. Vanwege de stijgende gasprijzen gebeurt dit tegenwoordig bij ongeveer 2 graden buitentemperatuur, terwijl dit in 2017 nog bij 4 graden lag. Een hybride warmtepomp is daarom geschikt voor woningen met minder goede isolatie. Sommige hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken het om water voor het verwarmingssysteem te verwarmen. Deze warmtepompen kunnen je gasverbruik verminderen met ongeveer 50 tot 70 procent.

Een volledig elektrische warmtepomp kan niet samenwerken met een cv-ketel, omdat deze niet aanwezig is. Op zeer koude dagen maakt een volledig elektrische warmtepomp gebruik van een ingebouwd elektrisch element om bij te verwarmen. Dit resulteert in een hoger stroomverbruik. Daarom is een volledig elektrische warmtepomp in een slecht geïsoleerde woning veel minder voordelig. Het is dus zaak dat je verder kijkt naar bijvoorbeeld isolatiemogelijkheden.

De beste manier om geld te besparen op je energierekening is door je huis goed te isoleren, als dat nog niet is gebeurd of als het niet voldoende is. Als je huis namelijk minder warmte verliest via ramen, muren, het dak of kieren, heb je minder gas (of elektriciteit) nodig om het warm te houden.

De capaciteit van het electriciteitsnetwerk

Op dit moment lijkt de overstap naar all-electric, nog best een grote opgave. In de praktijk zien we namelijk vaak dat er onvoldoende capaciteit van het elektriciteitsnetwerk is. Dit maakt het dus lastig om met grote groepen over te stappen naar warmtepompen. Gelukkig is een hybride systeem meestal wel mogelijk en kan het gemiddeld ongeveer tachtig procent aardgas besparen. Het raadplegen van experts op dit gebied is van essentieel belang om de juiste beslissing te nemen en een goed geïnformeerde keuze te maken voor jouw VvE.

 

085 237 74 44 Bel voor advies