“Elk appartementengebouw is anders en er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van verduurzaming. Begin met isoleren en kijk daarnaast eens verder naar de uitgebreide mogelijkheden.’’ Dat zegt Cor Veroude, vrijwillige energiecoach in Oss. Hij adviseert met veel enthousiasme VvE’s in heel Noord-Brabant om te komen tot energiebesparing én toename van comfort. In dit artikel legt hij uit wat er allemaal mogelijk is.
Cor heeft zijn hele werkzame leven in de energie- en installatietechniek gewerkt. Hij weet dus waar hij het over heeft als het gaat om verduurzaming van woningen en complexen.
Hij vertelt: “Oss heeft zo’n 250 VvE’s. Er zijn nogal wat oudere complexen die hoognodig aangepakt moeten worden. Gewoon omdat de bewoners heel hoge energiebedragen betalen of omdat ze last hebben van problemen zoals schimmel (vaak een gevolg van slechte ventilatie). Net als overal in het land is het niet eenvoudig om eigenaars enthousiast te maken voor verduurzaming. Logisch: er moet geïnvesteerd worden. Maar daar krijg je ook veel voor terug en uiteindelijk zullen we toch echt allemaal van het gas af moeten!”
[Tekst gaat onder de foto verder]
Het begint altijd met isoleren. Als de VvE de handen niet op elkaar krijgt voor collectieve isolatie van de schil (dak, gevel en vloer), zijn er nog steeds mogelijkheden, weet Cor. Het is dan natuurlijk wel ontzettend belangrijk om in de splitsingsakte na te gaan wat er voor jouw VvE juridisch vastgelegd is. Kijk hierbij natuurlijk goed naar welk deel privé is en welk deel gemeenschappelijk binnen jouw VvE.
Cor geeft aan: “In veel complexen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zie je grote glaspuien met simpel dubbel glas. Daar vindt het grootste warmteverlies plaats. Glas is de zwakste schakel in het warmteverlies. Daarom pleit ik voor het plaatsen van triple glas (waarvoor ook de kozijnen moeten worden vervangen) of vacuüm glas. Dat is natuurlijk wel duurder dan HR++-glas, maar het helpt enorm tegen het warmteverlies. De kleine raampjes doen eigenlijk nauwelijks mee op het gebied van warmteverlies. Die grote oppervlakken; daar behaal je winst mee!”
Een tweede effectieve maatregel is de toepassing van een airco-inverter. Cor: “Dan heb je het over een warmtepomp met een rendement van bijna 400%. Met dit systeem wordt de energie uit de buitenlucht onttrokken, die binnen verwarmd of gekoeld kan worden, al naar gelang de behoefte. Dus: verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Voor de buitenunit heb je natuurlijk toestemming nodig van de ledenvergadering. De kosten vallen mee: voor een appartementen van ca. 100 m2 moet je rekenen op zo’n € 4.000,-. Dat bedrag heb je in een paar jaar terugverdiend.”
Ca. 20% van de warmte gaat verloren door het ventilatiesysteem. In oudere gebouwen wordt meestal alleen lucht afgezogen; toetreding van lucht gaat via roosters boven de ramen (die vaak dichtgezet worden om het warmteverlies te beperken!) of door spleten en kieren. Cor: “Het is het allerbeste om dat oude ventilatiesysteem te vervangen door balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning. Dat is wel een bouwkundige ‘uitdaging’ want er komt nogal wat hak- en breekwerk aan te pas.
Veel appartementencomplexen hebben een dak dat geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. De eigenaars zijn wat huiverig omdat de salderingsregeling op termijn gaat vervallen. Dan worden de zonnepanelen immers minder rendabel. Cor begrijpt dat: “Als de zon schijnt, heb je vaak minder energie nodig: mensen zijn aan het werk en/of hebben weinig stroom nodig. ’s Avonds is dat juist wél het geval, maar dan wekken de panelen niets – of weinig – op. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2026 afgebouwd, en op 2030 staat de teller mogelijk op nul. Maar tot die tijd profiteer je natuurlijk wel van de zelf opgewekte stroom en heb je de investering terugverdiend!”
Als er bewoners zijn die elektrisch rijden én als de VvE een parkeergarage heeft, kan de opgewekte stroom ook worden gebruikt door de oplaadpunten. Maar het mooiste is natuurlijk als meer autofabrikanten auto’s gaan maken die stroom kunnen opslaan én terugleveren aan de woning. Dat is nu nog maar mondjesmaat het geval.
Tip: Woon jij in gemeente Oss? Stuur een mail en vraag naar de mogelijkheden vveverduurzamen@oss.nl