Flora- en faunaonderzoek zorgt voor hoge kosten

22 maart 2024

Als VvE-eigenaars hun gebouw willen opknappen of verduurzamen, moet er eerst onderzoek gedaan worden om te kijken of er beschermde dieren zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen wonen. Als dat zo is, kunnen kosten behoorlijk oplopen, tot wel 50.000 euro of meer.

[Tekst gaat verder onder de foto]

In het VvE Magazine van februari 2024, pagina 44, staat een verhaal over een VvE in ’s-Hertogenbosch. Ze wilden hun gebouw opknappen en milieuvriendelijker maken. Maar toen bleek dat er vleermuizen in het gebouw waren. Dus moesten ze nieuwe plekken voor de vleermuizen vinden. Speciale maatregelen zorgden ervoor dat de vleermuizen het gebouw konden verlaten maar niet meer konden terugkomen. Net toen alles leek geregeld, dacht een ambtenaar van de gemeente dat er misschien nog meer vleermuizen in het gebouw zouden zitten. Dat zorgde voor nog meer kosten. En het einde is nog niet in zicht.

Waarom flora- en fauna-onderzoek doen?

In bijna alle flatgebouwen wonen vleermuizen, van verschillende groottes en soorten. Het is moeilijk om ze te herkennen, want ze zijn zo groot als een pimpelmees. Sommige zijn zelfs zo klein dat ze in een lucifersdoosje passen.

Vleermuizen zijn beschermd, dus je mag ze niet wegjagen. Als je wilt verbouwen, moet je zorgen voor nieuwe plekken voor de vleermuizen om te wonen. Daarom is het belangrijk om al vroeg een onderzoek te doen naar de planten en dieren in het gebied. Het liefst voordat je concrete plannen maakt voor renovatie, grote verbouwingen of milieuvriendelijke veranderingen aan je gebouw.

Meer informatie?

Meer informatie hierover lezen, kan o.a. op www.zoogdiervereniging.nl

In de mei-editie van VvE Magazine kun je nog een ander artikel terugvinden over problemen door verplicht flora- en fauna-onderzoek.

085 237 74 44 Bel voor advies