Gemeente Roosendaal sluit zich aan bij het VTCB “Belangstelling is er genoeg bij de Roosendaalse VvE’s”

Laatste nieuws · 12 juli 2024

De gemeente Roosendaal was op zoek naar een krachtig middel waarmee ze de lokale VvE’s écht iets te bieden had. Omdat de gemeenten die al eerder waren aangesloten bij het VTCB, zich sterke samenwerkingspartners hadden getoond, besloot Roosendaal om zich ook aan te sluiten. “Ook als gemeente heb je te maken met ‘blinde vlekken’. Door de samenwerking met de andere actieve gemeenten zijn we beter in staat om te focussen op datgene wat VvE’s echt nodig hebben”, zegt Joachim Baar, projectleider Woningisolatie en Energiearmoede bij de West-Brabantse gemeente.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Na een loopbaan bij ’s lands grootste koffiebrander (door hem en zijn voormalige collega’s ook wel ‘ministerie van Koffie’ genoemd) besloot Joachim dat het tijd was om het roer drastisch om te gooien. “Ik wilde wat betekenen voor de wereld”, zegt hij. “Die doelstelling maak je bij zo’n ‘ministerie van Koffie’ niet zo makkelijk waar. Als medewerker van een gemeente heb je lokale invloed om de wereld weer wat beter te maken. En ook bij organisaties zoals VvE’s die instrumenten nodig hebben om verduurzaming vorm te geven.” Het werd Roosendaal, waar hij in december 2023 zijn eerste schreden zette op het pad van – onder andere - verduurzaming van VvE-complexen. Daarvan zijn er 160 in Roosendaal.

Samenwerking

“Natuurlijk doe je dat niet alleen”, zegt hij. “illustratief voor de ambities die Roosendaal heeft, is het feit dat er begin 2023 twee medewerkers waren die zich met duurzaamheid bezighielden; nu zijn we met 11 mensen. Projecten worden in nauwe samenwerking met o.a. juristen vormgegeven, want zeker als het om het werken voor VvE’s gaat, is veel kennis van wet- en regelgeving nodig. Je komt er ook al snel achter dat dit werk een lange adem vereist: processen duren lang, zeker bij VvE’s. Het is mooi dat we daarbij kunnen rekenen op de steun van het VTCB en van VvE Belang, in de persoon van Michelle Zwartbol en Jaap Hendriksen. Hun enthousiasme is heel inspirerend, en dat geldt ook voor hun vakkennis.”

Goede start

Eind april jl. vond de eerste bijeenkomst voor de Roosendaalse VvE’s plaats. Alhoewel: al in 2009 werd een start gemaakt met een VvE-platform, onder leiding van Adrie van Gastel. Dat platform is inmiddels al enige tijd ter ziele, maar Joachim wil graag bekijken hoe een nieuw samenwerkingsverband kan worden vormgegeven. “Belangstelling is er genoeg. Bij de eerste bijeenkomst konden we zo’n 50 VvE-bestuurders verwelkomen”, zegt hij. “Helemaal niet gek dus. De driedaagse cursus die we snel daarna organiseerden, trok het maximum van 25 belangstellenden. Er is in Roosendaal dus zeker werk te doen als het gaat om verduurzaming van VvE-complexen. Een van de grootste vragen daarbij is natuurlijk ‘Hoe krijgen we de leden mee? Het is niet eenvoudig om de eigenaars te stimuleren en vervolgens te activeren om hun complexen toekomstbestendig te maken.”

Eyeopeners

“Het was ook mooi om te zien hoe we VvE-bestuurders de nodige inzichten konden geven, want de verschillen in kennisniveau zijn groot. Dat bleek al direct tijdens de startbijeenkomst. ‘Dus je hebt niet voor alle besluiten unanimiteit van stemmen nodig?’, vroeg een van de deelnemers. Een ander realiseerde zich dat zijn VvE nog helemaal niet beschikt over een meerjarenonderhoudsplan. Dan is verduurzaming natuurlijk nog een eind weg! We konden ook laten zien dat een slimme combinatie van groot onderhoud en verduurzaming helemaal niet zo veel meer hoeft te kosten. En het was ook heel duidelijk dat veel VvE’s lang niet genoeg sparen in het reservefonds voor groot onderhoud. Die kosten worden vaak onderschat, zo bleek. En zo waren er nog wel wat eyeopeners tijdens die geanimeerde bijeenkomst.”

Hoe verder?

Een mooie start dus, maar dat brengt ons direct bij de vraag ‘Hoe nu verder?’ Dat wordt inderdaad een uitdaging, zegt Joachim. “We moeten nu als gemeente beleid gaan vormgeven waarmee we de betrokken VvE’s begeleiden naar een uitvoeringsprogramma voor verduurzaming. Dat doen we in samenhang met de andere plannen voor verduurzaming die er bij de gemeente al zijn: zonnepanelen, collectieve warmte versus individuele warmtevoorziening, en niet te vergeten de visie op circulariteit die onlangs het licht zag. Bij sloop, nieuwbouw en renovatie stellen we ons ten doel om zo veel mogelijk materialen te hergebruiken.  

En daarnaast zijn we volop bezig met klimaatadaptatie en biodiversiteit. Door het opstellen van een mitigatieplan (Soortenmanagementplan) voor bedreigde diersoorten (vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen) hopen we VvE’s en andere woningeigenaren zo veel mogelijk te ontzorgen als ze hun gebouwen en woningen willen laten (na-)isoleren. Samen met al die betrokken VvE-bestuurders en eigenaars moet dat lukken!”

Tijdens het hele proces is er de VvE-helpdesk

Ben je op zoek naar juridisch, bouwkundig of financiëel advies binnen het thema verduurzaming? Neem dan contact op met de VTCB helpdesk. Ook als jouw VvE nog niet heeft deelgenomen aan de VTCB-cursus, mag je gebruik maken van onze helpdesk. We hebben de gehele week van 09.00 uur tot 17.00 uur juridische en bouwkundige deskundigen klaar staan om jouw vragen te beantwoorden. 

Bel 085 237 74 44 om je vraag telefonisch te stellen óf stuur een mail naar info@vtcb.nl

085 237 74 44 Bel voor advies