Is jullie zonnestroominstallatie op de juiste manier gekeurd en verzekerd?

23 januari 2023

Verzekeraars zetten in op een universele inspectiemethode: de SCIOS Scope 12 voor zonnestroominstallaties.

Deze keuring is speciaal ontwikkeld voor zonnestroominstallaties en kan uitsluitend worden uitgevoerd door inspectiebedrijven met een geldig SCIOS-certificaat. Het is belangrijk om te controleren of de polis van de opstalverzekering verplicht stelt om elektrische installaties regelmatig te laten keuren.

Controleer je verzekeringspolis
Als je zonnepanelen op je dak hebt laten leggen, is het belangrijk om de polis van je opstalverzekering goed na te kijken. Er kan namelijk een verplichting zijn om elektrische installaties, zoals jouw zonnestroominstallatie, regelmatig te laten keuren. Dit is om te controleren of alles nog veilig en functioneel is. Het Verbond van Verzekeraars zet in op een universele inspectiemethode: de SCIOS Scope 12.

SCIOS Scope 12
De SCIOS Scope 12 keuring is speciaal ontwikkeld voor zonnestroominstallaties en is een inspectie van de gehele installatie, van de panelen tot aan de meterkasten. De keuring kan alleen worden uitgevoerd door inspectiebedrijven met een geldig SCIOS-certificaat dat is uitgegeven door een van de geaccrediteerde certificatie-instellingen. Hoewel de keuring nog niet verplicht is, wordt het wel de nieuwe norm.

Verplicht of niet?
Het is belangrijk om te controleren of je verzekeraar een keuring verplicht stelt, en welke keuring het in jouw geval gaat. Dit helpt om er zeker van te zijn dat je verzekerd bent wanneer je te maken krijgt met calamiteiten aan je zonnestroominstallatie. Bovendien kan het uitvoeren van de keuring ook bijdragen aan de veiligheid en efficiëntie van de installatie.

085 237 74 44 Bel voor advies