Logo Europese Unie

Kleine VvE Stimuleringsregeling

24 november 2022

Onderhoud en verduurzaming financieren door middel van een lening mét NHG-borg? Sinds 1 november jl. is dit mogelijk voor 'kleine VvE's'. Vanaf die datum kunnen kleine VvE’s een beroep doen op de ‘Stimuleringslening kleine VvE met NHG’.

Zolang het appartementencomplex in een gemeente staat die is aangesloten bij het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvering), kan de VvE isolatiemaatregelen nemen, zonnepanelen plaatsen of zelfs reparaties uitvoeren aan hun dak. Dit allemaal met gunstige voorwaarden. De hoogte van de lening is gemaximeerd op € 25.000,- per appartement. Wel kan de hoogte van de lening vrij worden bepaald door de VvE. De lening kan vervolgens in 10, 15 of 20 jaar worden terugbetaald.

Het bedrag dat wordt terugbetaald door de VvE, wordt door middel van een verhoging van de VvE-bijdrage doorbelast aan de bewoners. Verhuist één van die bewoners? Dan betaalt de nieuwe bewoner diezelfde (verhoogde) VvE-bijdrage.

NHG-Garantie

Als een bewoner zijn aandeel in de lening niet meer kan betalen, staat NHG in veel gevallen garant voor de kosten. De kwijtscheldingsregeling van NHG zorgt er voor dat de VvE niet alsnog de achterstand van die betreffende eigenaar hoeft terug te betalen. Gemeenten kunnen zich vanaf 1 november 2022 aanmelden voor deelname aan deze regeling.

Meer weten?

Wil je weten of er een financieringsmogelijkheid beschikbaar is binnen jouw gemeente? Vul dan je plaatsnaam in op de website van het SVn voor een gemakkelijk overzicht. Nog geen financieringsmogelijkheid beschikbaar binnen uw gemeente? Dien dan uw verzoek in via vve@svn.nl - Door dit door te geven, help je SVn met inventariseren hoeveel draagvlak er is voor deze financieringsoplossing in jouw gemeente.

085 237 74 44 Bel voor advies