Kleurt jouw VvE-dak groen?

9 januari 2024

Het heeft in de afgelopen weken ontzettend veel geregend. Wist je dat een groendak een uitkomst kan bieden voor het probleem van overtollig water. Ze slaan een groot deel van de neerslag op, en geven die geleidelijk en gedoseerd weer vrij. Om de gebouwde omgeving in Noord-Brabant groener te kleuren, is er sinds 9 januari budget beschikbaar gesteld voor onder andere groendaken.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Voordelen van een groendak

Een groendak heeft veel voordelen. Het gaat langer mee dan een gewoon dak omdat de planten op het dak de schadelijke zonnestralen tegenhouden. Ook houdt het dak de warmte en kou tegen, waardoor je minder hoeft te stoken en er minder CO2 wordt uitgestoten. Bovendien vangt de vegetatie van de groendaken het stedelijke fijnstof op. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit.

Daarnaast vangt het groendak stofdeeltjes in de stad op, waardoor de lucht schoner wordt. Ook absorberen groendaken regenwater en verminderen ze zo de hoeveelheid water die naar het riool stroomt tijdens heftige regenval. Dit kan helpen bij het voorkomen van overstromingen en het voorkomen van overstromingen en het verminderen van de druk op het rioolsysteem. Groendaken zorgen ook voor extra leefruimte voor dieren en planten in de stad, wat goed is voor de biodiversiteit én zo'n groendak ziet er ook nog eens prachtig uit. Kortom, groendaken hebben veel voordelen, en ze maken je appartementencomplex ook nog eens mooier!

Welke soorten groendaken zijn er?

Intensieve groendaken lijken op daktuinen met gras, kruiden, struiken, en soms zelfs bomen. Maar je kunt zo'n dak alleen maken als het dak sterk genoeg is. De dikke laag van het dak, maakt dat er een breed scala aan soorten tuinen ondersteund kunnen worden, waaronder grassen, struiken, bomen en zelfs moestuinen en gazons. Een intensief groendak zegt het eigenlijk al: Het dak vraagt om een intensiever onderhoud dan extensieve groendaken. Toch kan het vaak ook een goede uitkomst bieden, gezien de vele ontwerpmogelijkheden van het dak.

Tussen de intensieve en extensieve groendaken in, vallen de semi-intensieve groendaken. Deze soort daken vallen in het midden wat betreft onderhoud en dikte van het dak. Ze kunnen een mix van planten bevatten, waaronder grassen, kruiden en lage struiken, en bieden een goede balans tussen esthetiek, biodiversiteit en onderhoudsgemak.

En dan zijn er ook nog de extensieve groene daken, of vegetatiedaken. Deze groendaken hebben een dunne substraatlaag en onderhoudsarme planten zoals mossen, vetplanten en grassen. Ze zijn licht van gewicht en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze ideaal zijn voor gebouwen met een beperkte draagkracht en voor eigenaren die op zoek zijn naar een onderhoudsarme groendakoplossing.

Het kan daarnaast ook voorkomen dat men een groendak op een hellend dak wil aanleggen. Dat is vaak mogelijk, al vereist het wel speciale techieken om erosie te voorkomen en een goede waterafvoer te regelen.

Budget beschikbaar

Sinds 9 januari 2024 stelt provincie Noord-Brabant en andere instanties budget beschikbaar voor kleine natuur- en waterprojecten die samen met buurtbewoners worden gedaan. Een mooie manier om de omgeving groener te maken. Ook is het mogelijk om gezamenlijk geld aan te vragen voor de aanleg van groene daken met minimaal drie eigenaars.

085 237 74 44 Bel voor advies