Lotte Faasen, beleidsontwikkelaar Aardgasvrij wonen in Eindhoven: “De energietransitie gaat over mensen”

Laatste nieuws · 29 april 2024

Verduurzaming van VvE-complexen is een technische uitdaging, maar het is vooral een sociaal proces. Immers: een huiseigenaar kan zelf beslissen wat hij met zijn woning doet, maar bij een VvE is het een kwestie van samen beslissen en samen doen. Lotte Faasen, beleidsontwikkelaar Aardgasvrij wonen bij de gemeente Eindhoven, is blij met het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB), dat actief is in een aantal Brabantse gemeenten, waaronder Eindhoven.

[Tekst gaat verder onder de foto]

“Ik houd me – naast de verduurzaming van VvE-complexen - bezig met de verdere ontwikkeling en uitbreiding van het Energieloket, waar alle inwoners van Eindhoven informatie kunnen krijgen over energiebesparing en verduurzaming. Het Energieloket werkt vooral digitaal, maar er zijn ook drie energiecoaches die in de bibliotheek informatie geven én op huisbezoek gaan bij geïnteresseerden.”

Toen Lotte in september 2023 met haar werk begon, dacht ze – net als veel anderen – dat het bij  VvE-complexen bijna altijd ging om grote gebouwen. Dat bleek niet het geval: “In Eindhoven staan 1.170 VvE’s geregistreerd, waarvan zo’n 30 procent kleiner is dan vier appartementen. Een op de vijf inwoners van Eindhoven woont in een complex dat wordt beheerd door een VvE. Het gaat dus om de woonsituatie van heel veel mensen.”

Alle aspecten van verduurzaming

De driedaagse cursus ‘Verduurzaming van VvE-complexen’ die het VTCB organiseert, is populair in Eindhoven, vertelt Lotte: “De deelnemers maken daarin kennis met alle facetten van verduurzaming. Tot op heden hebben bestuurders van 100 Eindhovense VvE’s de cursus gevolgd. De deelnemers krijgen daar een grote hoeveelheid informatie, en na afloop ontvangen ze de Campagnebox voor verduurzaming van VvE-complexen. Ook daarin wordt veel aandacht besteed aan het sociale aspect van verduurzaming.”

Doel van dat alles is natuurlijk dat zo veel mogelijk VvE’s ‘aanhaken’, stelt ze. “Bij één VvE is een eigenaar communicatieadviseur van beroep. Zij is bij alle mede-eigenaars langs gegaan om hen te enthousiasmeren. Dat directe en persoonlijke contact werkt fantastisch!”

Voor Lotte is de excursie naar het Informatiecentrum Duurzaam Bouwen (IcDuBo) in Rotterdam een van de leukste elementen van de cursus: “Alle deelnemers kunnen deelnemen aan die excursie naar dat grote informatiecentrum. In de bus vraag ik dan naar hun wensen en ervaringen. Immers: als je beleid maakt, moet je weten wat er speelt bij de doelgroep.”

Ervaringen uitwisselen

De drie bijeenkomsten van de cursus zijn ook belangrijk voor de uitwisseling van ideeën en ervaringen, zegt Lotte. “Het gaat dan vaak over de vraag ‘Hoe kom je aan een betrouwbare partij voor de verduurzamingswerkzaamheden?’ en natuurlijk over de vraag ‘Hoe krijg je de leden van de VvE mee?’ Op de terugkomdag die (hoewel facultatief) ook onderdeel is van de cursus, kunnen de deelnemers hun ervaringen met het proces met elkaar delen.

Ik ben dus inderdaad blij met het VTCB. Er is een helpdesk, en de medewerkers beschikken over veel expertise. En – heel belangrijk – de VvE’s krijgen een onafhankelijk advies. Iedereen wil natuurlijk graag zekerheid omtrent de betrouwbaarheid van het advies.”

Overigens stopt het niet bij de terugkomdag: de gemeente Eindhoven gaat in de nabije toekomst ook ‘regisseurs’ inzetten. Zij gaan de VvE’s die de cursus hebben gevolgd, desgewenst begeleiden bij hun verduurzamingstraject. “Ook daar is de onafhankelijkheid een belangrijk aspect”, zegt Lotte.

“Dit is de toekomst!”

Tijdens haar studie bedrijfseconomie raakte Lotte steeds meer geïnteresseerd in het onderwerp ‘verduurzaming’. “Dat begon eigenlijk al bij het vak ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Later ben ik meer vakken in het kader van duurzaamheid gaan volgen, want ik voelde al snel dat dit hét onderwerp is van de toekomst.

Gelukkig zien we dat ook de Rijksoverheid oog heeft voor de verduurzaming van VvE-complexen. De gemeente Eindhoven neemt deel aan de G40-werkgroep, waar vertegenwoordigers van grote gemeenten ervaringen uitwisselen. We dringen bij het Rijk aan op meer duidelijkheid, want eigenaars willen weten waar ze aan toe zijn, bijvoorbeeld op het gebied van leningen en subsidies.

Dat alles maakt dat ik heel leuk werk heb. VvE’s zijn een fantastisch interessante doelgroep om voor te werken!”

 

 

 

085 237 74 44 Bel voor advies