Op de koffie met energieadviseur Maaike Wolfs – Persoonlijke aanpak bij ondersteuning VvE’s

21 november 2023

“Verduurzaming van appartementencomplexen is niet alleen een technische opgave; het is vooral een sociale uitdaging. Geld is – mede door de subsidies en leningen – in de meeste gevallen wel beschikbaar, net als de technische kennis. Maar de projecten zijn vaak te groot en te complex voor de bestuurders. Dus gebeurt er te weinig. Daarin wil ik graag verandering brengen. Ik ga bij de VvE op bezoek en maak duidelijk waar de mogelijkheden liggen. Soms zijn er onverwachte kansen, die dan zichtbaar worden.”

[Tekst gaat verder onder de foto]

Energieadviseur Maaike Wolfs - www.maaikewolfs.nl

Aan het woord is Maaike Wolfs, bouwkundige en al zo’n tien jaar actief in de verduurzaming van huizen en appartementencomplexen. Ze vertelt: “Tijdens mijn studie aan de TU Eindhoven raakte ik gefascineerd door het onderwerp ‘verduurzaming’. Ik zag dat eigenaars bezig waren met verbetering van energielabels, maar dat ze eigenlijk niet wisten wat het doel daarvan was. Bij een VvE is de problematiek nog veel groter, want je kunt natuurlijk niet zomaar maatregelen nemen. Daar heb je het collectief voor nodig. Als er dan één persoon met luide stem verkondigt dat verduurzaming ‘allemaal onzin’ is, wordt het een lastig proces.”

Geld!

Vaak gaat het om geld, weet Maaike. “Eigenaars vrezen dat de maatregelen geld gaan kosten. En dat is natuurlijk ook zo. Om maar een voorbeeld te noemen: kozijnvervanging in combinatie met de plaatsing van HR++- of triple glas is een kostbare zaak. Maar daar staat tegenover dat je er een groot aantal jaren niet meer aan hoeft te denken en dat je jezelf veel onderhoudskosten bespaart. Dat wil ik de eigenaars en de bestuurders graag uitleggen. In alle gevallen geldt dat je een goede reden moet hebben om initiatieven te nemen. Je moet het willen! Die motivatie wil ik graag overbrengen, want ik denk dat er veel meer mogelijk is dan veel eigenaars en bestuurders denken.”

‘Op de koffie’

Daarom krijgen alle deelnemers aan de cursus ‘Verduurzaming van VvE-complexen’ die VvE Belang in samenwerking met de gemeente Tilburg aanbiedt, een uitnodiging voor ‘Op de koffie met de bouwkundige’. Maaike maakt een afspraak met de geïnteresseerde VvE en loopt samen met de bestuurder of de technische commissie het gebouw door. “Dan zijn er altijd dingen die eerder over het hoofd zijn gezien”, zegt ze. “Ik geloof heel erg in die persoonlijke aanpak. De gesprekken gaan al snel veel verder dan het financiële probleem. Dan is het een voordeel dat de VvE uitleg krijgt van iemand die niet alleen op het technische aspect is gefocust. Die een totaalplaatje maakt en die de vraag stelt ‘Wat vinden jullie er zelf van?’ Op die manier kun je de betrokkenen echt bereiken.”

Actieve gemeente

Ze is vol lof over de manier waarop de gemeente Tilburg de VvE’s faciliteert bij de verduurzaming van hun complexen. “Dat is volgens mij vrij uniek in Nederland”, zegt ze. “Ik kom bij VvE’s waar ze al een heel eind op weg zijn, maar ook bij verenigingen waar iedereen nog zoekende is. Door de cursus én de persoonlijke aanpak kunnen VvE’s echt verder worden geholpen. Ze weten na die gesprekken in de meeste gevallen welke kant ze op moeten. En vooral: hoe ze het samen kunnen doen!”

Ook op de koffie met energieadviseur Maaike Wolfs?

Doe mee met de VTCB cursusdagen en ga naderhand in gesprek met Gemeente Tilburg om te kijken of jij in aanmerking komt voor het ''op de koffie moment met een bouwkundige''. Op dit moment staan er nog geen nieuwe cursusdata gepland. Wel is er een wachtlijst waarvoor je je kunt aanmelden. We houden je dan op de hoogte van nieuwe geplande cursusdagen.

085 237 74 44 Bel voor advies