Isolatie populairste verduurzamingsmaatregel in 2024
[Tekst gaat verder onder de foto]

In 2024 was woningisolatie de meest gekozen maatregel voor verduurzaming. Zonnepanelen, jarenlang de favoriet, zijn naar de tweede plaats gezakt. Toch blijft de interesse in duurzame investeringen onverminderd groot.
Grote investeringen in verduurzaming
Uit onderzoek van Multiscope, waarvoor ruim 4.400 Nederlanders werden ondervraagd, blijkt dat huishoudens in totaal 4,9 miljard euro uitgaven aan isolatiemaatregelen. De investeringen in zonne-energie kwamen uit op 3 miljard euro, terwijl er 2,1 miljard werd besteed aan het verduurzamen van verwarmingssystemen.
Wat valt op?
- 89% van de huishoudens laat isolatiewerkzaamheden door professionals uitvoeren.
- De gemiddelde kosten per isolatiemaatregel bedragen 2.359 euro.
- Doe-het-zelvers besparen gemiddeld 317 euro per maatregel, maar de impact op energiebesparing kan verschillen.
Wat zijn de plannen voor 2025?
Naar verwachting zal 12% van de huishoudens binnen nu en een jaar hun woning verder isoleren. Dat betekent dat bijna een miljoen huishoudens (993.000) zich voorbereiden op extra besparingen en meer wooncomfort.
Daarnaast wil:
- 10% de verwarming verduurzamen, bijvoorbeeld met een warmtepomp,
- 6% investeren in zonne- of windenergie,
- 5% aanpassingen doen op het gebied van waterbesparing en verlichting,
- 4% de ventilatie in huis verbeteren.
Het onderzoek laat zien dat verduurzaming voor veel mensen nog steeds een prioriteit is. Isolatie blijft een populaire eerste stap, omdat het direct energie bespaart en bijdraagt aan lagere maandlasten.
Isoleren met de VvE
Voor VvE's is verduurzaming vaak complexer dan voor individuele huiseigenaren, aangezien alle eigenaren moeten instemmen met gezamenlijke maatregelen zoals isolatie. Dit kan leiden tot langere besluitvormingsprocessen, maar ook tot schaalvoordelen bij gezamenlijke investeringen in bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. VvE's kunnen profiteren van subsidies, zoals de ISDE voor collectieve verduurzamingsmaatregelen, maar de prioriteiten van de eigenaren kunnen verschillen, wat de besluitvorming bemoeilijkt. Toch biedt het collectief voordelen, mits er voldoende draagvlak is voor de maatregelen. Voor appartementencomplexen die nog onvoldoende zijn geïsoleerd is dit echter nog altijd een verstandige eerste stap!