Logo Europese Unie

Salderingsregeling zonnepanelen op termijn van de baan

Laatste nieuws · 13 februari 2023

De salderingsregeling is een regeling waarbij eigenaars van zonnepanelen de stroom die ze opwekken en zelf niet gebruiken, terugleveren aan het net. Als het aan de minister ligt, wordt deze regeling vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. De salderingsregeling stopt dus niet abrubt, maar de eigenaar krijgt ieder jaar minder voor de geleverde stroom terug. 

Volgens het beleid van de minister zullen eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 nog slechts een beperkt deel van de elektriciteit die ze terugleveren aan het net, kunnen aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben verbruikt. Het percentage zal in 2025 drastisch worden verminderd met 36%, waarna de daaropvolgende vermindering in kleinere stapjes plaats zal vinden. In 2031 zal het percentage dan uiteindelijk naar nul procent gaan. Eigenaren kunnen dan nog wel een vergoeding voor teruglevering van elektriciteit krijgen, maar deze zal dan gebaseerd zijn op de werkelijke stroomprijs.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Zonnepanelen

De Tweede Kamer heeft recent het wetsvoorstel goedgekeurd voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het is nu aan de Eerste Kamer om te besluiten of de afbouw van het percentage dan ook daadwerkelijk ingaat op 1 januari 2025. Dit zal een complexe kwestie worden, aangezien het voorstel slechts door een krappe meerderheid werd aangenomen met 89 stemmen voor en 61 stemmen tegen. Partijen zoals de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de PVV hebben tegen gestemd. Zij vinden namelijk dat de plaatsing van zonnepanelen op woningen van corporaties sneller moet gaan en daarom willen ze de afbouw van de salderingsregeling tegengaan.

085 237 74 44 Bel voor advies