Zoveel mensen, zoveel wensen. Je hoopt natuurlijk dat de stappen naar verduurzaming gemakkelijk verlopen. Helaas is dat niet altijd het geval. Er kan weerstand of zelfs een botsing ontstaan, waardoor het proces een stuk moeilijker verloopt dan verwacht. Hoe ga je daar nou eigenlijk mee om?
[Tekst gaat verder onder de foto]
Mensen houden niet zo van dingen die veranderen. Om jouw mede-eigenaars te overtuigen om te starten met verduurzamen, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Verduurzamen is een route waarbij het onderwerp geld niet te vermijden is. Ook hierdoor zullen je mede-eigenaars waarschijnlijk veel vragen kunnen stellen over techniek, kosten, opbrengsten, financiering, besluitvorming, splitsingsakte etc. Luister goed naar de vragen, wees eerlijk en geef zo duidelijk mogelijk antwoord. Ook als je niet helemaal zeker bent over hoe je op een vraag moet antwoorden, is het het meest slim om dat ook eerlijk te zeggen. Geef dan gewoon aan dat je het gaat navragen en uitzoeken en kom er later op terug. Het vertrouwen zal groeien en je zult zien dat de neuzen meer dezelfde kant op komen te staan, wanneer je eerlijk bent over alle zaken.
Omgaan met weerstand
Wanneer je met nieuwe ideeën komt, zul je mogelijk op weerstand kunnen stuiten bij je mede-eigenaars. Dat is niet vreemd, want vaak zijn mensen gewend geraakt aan de situatie zoals ze hem op dat moment kennen. Het is goed om je te beseffen dat het een normale reactie kan zijn. Ook is het goed om je te beseffen dat vragen en zorgen zijn niet hetzelfde als echt tegen een idee zijn. Als mensen blijven tegenwerken, moet je uitzoeken waarom. Wie is er tegen en wat is hun probleem? Is hun mening gebaseerd op feiten en zijn ze het daarom niet eens met jouw voorstellen? Zijn er onduidelijkheden, waardoor ze tegen zijn? Het is zaak dat jij bekijkt waarom iemand tegen is. Op die manier kun je het gesprek makkelijker aan gaan.
Het kan natuurlijk altijd zijn dat je het niet eens met elkaar blijft. Het kan dan hoog oplopen en misschien zelfs uitlopen in een ruzie. Probeer altijd rustig en redelijk te blijven. Als je laat zien dat je wilt luisteren en bereid bent om mee te denken, kom je vaak verder dan wanneer je met de hakken in het zand gaat. Zorg ervoor dat de discussie gaat over feiten en laat je niet meeslepen in discussies die niets met het voorstel te maken hebben.
Samen een oplossing zoeken
Doen er zich toch problemen voor, ga dan eerst samen met elkaar in gesprek. Doe dit buiten de groep, zodat dit gesprek niet beïnvloed kan worden door andere mensen. Een persoonlijk gesprek kan helpen om de lucht te klaren en samen verder te gaan. Blijf sltijd met respect met elkaar omgaan. Luister goed en leef je in in de ander om elkaars standpunten te begrijpen.
Hulp van buitenaf
Duurt het discussie te lang en denk je dat het beter is in een bemiddelaar uit te nodigen om dit gesprek in goede banen de leiden? Dat kan natuurlijk ook! Zorg er dan voor dat je een mede-eigenaar met een zoveel als mogelijk neutrale positie uitnodigd. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er van tevoren al partij gekozen wordt, terwijl het juist belangrijk is dat er vanuit een zoveel als mogelijke onafhankelijke positie meegekeken wordt. Is het conflict hiermee nog niet opgelost? Je kunt er dan ook voor kiezen om een jurist inschakelen. Je treft dan een persoon met kennis van wet- en regelgeving die volledig buiten de VvE staat en dus volledig onafhankelijk en geen vooroordeel heeft.
Een uitzondering op de regel
Alleen als het echt niet anders kan, ga je naar de rechter. Maar dat is de allaatste stap. Het conflict wordt dan op een minder persoonlijke manier wordt opgelost. De kans is dan ook aanwezig dat de onderlinge relatie zeker niet zal verbeteren. Iets wat natuurlijk niet prettig is, want je moet daarna natuurlijk wel gewoon als buren verder binnen de VvE.
Schrik niet! Gelukkig gebeurt het niet vaak in VvE's dan conflicten het tot de reschtbank schoppen. Meestal komen bewoners er samen prima uit!