Startanalyse 2025: Wat betekent het voor jouw VvE en de lokale warmtestrategie?
Op 13 maart 2025 publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van onderbouwde keuzes voor een lokale warmtestrategie in de komende tien jaar. Dit heeft ook gevolgen voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), omdat zij vaak te maken hebben met de overgang van aardgas naar duurzame energieopties voor hun gebouwen. Wat houdt de Startanalyse in, en waarom is het belangrijk voor jouw VvE?
[Tekst gaat verder onder de foto]

Wat is de Startanalyse 2025?
De Startanalyse 2025 biedt gemeenten inzicht in de verschillende mogelijkheden voor het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen. Deze analyse is een van de belangrijkste instrumenten voor het vormgeven van het warmteprogramma, dat als doel heeft de CO2-uitstoot in Nederland drastisch te verminderen. De geactualiseerde versie biedt nieuwe en verbeterde data, waardoor gemeenten nu beter geïnformeerd kunnen beslissen welke warmteoplossingen het meest kostenefficiënt zijn voor specifieke buurten.
Voor VvE’s betekent dit dat gemeenten nu gedetailleerdere informatie hebben over de kosten en effectiviteit van alternatieven voor aardgas, zoals warmtenetten, warmtepompen en hybride systemen. Dit kan van invloed zijn op de keuzes die gemeenten maken en, uiteindelijk, op de verduurzamingsopties die voor jouw VvE beschikbaar zijn.
Wat biedt de Startanalyse 2025 voor jouw VvE?
De Startanalyse geeft gemeenten data over de nationale kosten en voordelen van verschillende verduurzamingsopties. Voor een VvE kan dit betekenen dat er keuzes moeten worden gemaakt over het implementeren van bijvoorbeeld een warmtenet of het overstappen naar individuele warmtepompen. Het model houdt echter geen rekening met lokale plannen of de specifieke kenmerken van jouw gebouw, zoals het type isolatie of de status van monumenten. Daarom is het belangrijk dat gemeenten de gegevens verrijken met lokale analyses, zodat jouw VvE niet voor verrassingen komt te staan.
Lokale aanpassingen en verrijking
De Startanalyse is een nationaal model en biedt dus een gemiddelde, maar voor een goede verduurzaming is maatwerk nodig. Gemeenten moeten de gegevens verrijken met lokale informatie, zoals energieplannen en isolatie-inspanningen. Dit kan leiden tot andere keuzes voor jouw wijk of VvE dan de nationale gemiddelden suggereren. Gemeenten kunnen hierbij gebruik maken van eigen data, bijvoorbeeld over het energieverbruik of de status van de gebouwen, zodat ze realistischere en beter onderbouwde keuzes maken voor de overgang naar duurzame energie.
Ondersteuning bij de keuze van een warmteoplossing
De Startanalyse is onderdeel van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW), dat gemeenten ondersteunt bij het opstellen van hun Warmteprogramma. Dit programma moet uiterlijk eind 2026 definitief zijn. Als VvE-bestuurder kun je hiermee te maken krijgen, omdat jouw gemeente mogelijk het warmtenet of andere oplossingen in jouw wijk wil implementeren. De Startanalyse helpt hen om te bepalen welke strategieën de laagste meerkosten opleveren. Dit kan ook impact hebben op de keuzes die voor jouw VvE worden gemaakt.
Het is belangrijk om te weten dat de Startanalyse geen blauwdruk is voor gemeentelijke besluitvorming. De data moet altijd worden gecombineerd met lokale kennis en plannen. Zorg ervoor dat jouw VvE ook betrokken is bij de gesprekken met de gemeente, zodat je invloed kunt uitoefenen op de keuzes die gemaakt worden.