Het VvE Transitie Centrum Brabant breidt zich steeds verder uit. Wat begon als een initiatief van VvE Belang en de gemeente Tilburg (met vier deelnemende gemeenten en drie VvE-beheerders), is uitgegroeid tot een succesvol samenwerkingsverband en een ‘community of practice’ waaraan nu al 12 Brabantse gemeenten deelnemen. En dat aantal zal zeker groter worden, vertelt Michelle Zwartbol, die namens VvE Belang de communicatie van het VTCB verzorgt. Samen met projectmanager Duurzaamheid Jaap Hendriksen voert ze de nodige gesprekken met andere gemeenten.
[Tekst gaat verder onder de foto]
“In oktober 2020, toen het VTCB startte, had niemand voorzien dat het zo snel zó goed zou gaan”, vertelt Michelle. “Er moest iemand worden aangetrokken voor de communicatie van het platform. In februari 2023 ben ik in dienst getreden. Ik verzorg social-mediaconcepten, houd de website van het VTCB bij, ik schrijf artikelen en de (nieuws) brieven voor de deelnemende gemeenten.
Wij ‘ontzorgen’ de gemeenten voor een groot deel, maar dat betekent niet dat we ál hun taken overnemen. Dat vertellen Jaap en ik ook direct bij het eerste gesprek: het gaat echt om samenwerking met de projectleiders en de communicatieteams in de deelnemende gemeenten. Iedere gemeente is nu eenmaal uniek en dat betekent dat de ‘tone of voice’ ook elke keer anders is. Wat in de ene gemeente goed werkt, doet dat elders misschien niet.”
Overigens is Michelle ook betrokken bij de Gemeentelijke Verduurzamingstrajecten in heel Nederland. Die hebben allemaal een eigen pagina op de website van VvE Belang. Het VTCB heeft een eigen website: vtcb.nl.
Bijeenkomsten
De gemeenten die zich bij het VTCB aansluiten, krijgen een pakket aangeboden met daarin de informatiebijeenkomsten, de driedaagse cursus van VvE Belang (inclusief de Campagnebox voor deelnemers aan de cursus), terugkomdagen voor de cursisten en ze worden met raad en daad bijgestaan door de professionals van VvE Belang.
Dat is geen overbodige luxe, weet Michelle: “Er is in een aantal gemeenten nog nauwelijks ervaring opgedaan met de VvE-problematiek. En soms zijn VvE’s gewoon een ‘ondergeschoven kindje’. VvE Belang is natuurlijk hét
kenniscentrum als het om de complexe vraagstukken rond VvE’s gaat. Daar profiteren de VTCB-gemeenten van!”
Zesmaal per jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd voor de projectleiders van de deelnemende gemeenten. Die zijn elke keer een groot succes, zegt Michelle: “We bespreken dan de stand van zaken, bijvoorbeeld als het gaat over de cursussen en de terugkomdagen en we hebben ook een speciaal thema. Maar misschien nog belangrijker is het feit
dat de projectleiders kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Ze geven ook aan dat ze veel van elkaar leren.”
Nieuwe initiatieven
Jaap Hendriksen en Michelle Zwartbol geven sinds enige tijd introductiecursussen voor de projectpartners, met als doel: nóg meer kennis overbrengen op de mensen die bij de gemeenten voor VvE’s werken. “Het is echt een opfriscursus”, zegt Michelle. “Over juridische zaken, het traject dat VvE Belang heeft ontwikkeld, het creëren van draagvlak etc.”
En er staat alweer een nieuw initiatief op stapel: de doorontwikkeling van een regisseur verduurzaming, die de VvE’s bij de laatste stappen op weg naar de ALV begeleidt.
Michelle: “Het is belangrijk om voortdurend nieuwe dingen te initiëren, want ook hier is stilstand achteruitgang. We willen met deze nieuwe initiatieven nóg beter inspelen op de behoeften van gemeenten en VvE’s.”
Het uiteindelijke doel is een VTC in elke provincie van Nederland. Dat zou er best eens van kunnen komen! Meer info: www.vtcb.nl