Op de negende etage van het Tilburgse stadhuis was op woensdag 20 april jl. een enthousiaste groep VvE-bestuurders en geïnteresseerde appartementseigenaars bijeen. Het was de derde en laatste dag van de cursus die VvE Belang verzorgde voor het VvE Transitie Centrum Brabant. Drie dagdelen lang kregen de deelnemers aan de cursus een grote hoeveelheid op juridisch, bouwkundig en financieel gebied over zich uitgestort.
Vanzelfsprekend waren we heel nieuwsgierig naar de ervaringen van de deelnemers. Dus stelden we hun een aantal vragen.
Wat was voor u de aanleiding om deel te nemen?
“We hebben nogal wat plannen, maar op de een of andere manier kwamen we niet verder. Daarom was ik blij met dit aanbod. We hebben nu concrete handvatten gekregen. Ik heb hier heel veel van opgestoken. Al snel werd duidelijk dat datgene wat wij wilden opnemen in het huishoudelijk reglement, helemaal niet kon. Die bepalingen zouden in strijd zijn met onze splitsingsakte. Ik ben blij dat ik nu over die kennis beschik. We hebben nu een basis waarop we kunnen voortbouwen. En het splitsingsreglement heb ik nu steeds bij de hand!”
Wat is het belangrijkste dat u geleerd hebt?
“We hebben nu inzicht in allerlei facetten van verduurzaming. En we weten nu waar we allemaal rekening mee moeten houden. Waar zitten de knelpunten en hoe pak je ze aan? Over enkele weken ontvangen we de Campagnebox Verduurzaming VvE-complexen. Dan ga ik het allemaal nog eens rustig nalezen. Straks kunnen we goed voorbereid de ALV in.”
Hebt u het gevoel dat u op alle fronten de nodige informatie hebt gekregen?
“Nee, maar dat kan natuurlijk niet in drie dagdelen. Maar we weten nu wel waar we moeten starten. Ik hoop dat er ook nog afzonderlijke informatiedagen komen over specifieke onderwerpen, zoals zonnepanelen, isolatie en de vervanging van glas.”
“Ik ben vooral heel blij met alle informatie die ik heb gekregen door het contact met andere VvE-bestuurders. Daar leer je zo veel van! Sommigen zijn al verder dan wij, en wij kunnen op onze beurt weer tips geven aan anderen. Er zijn al plannen om een VvE-platform op te richten. Dat is een leuk bijkomend resultaat van de cursus.”
Denkt u dat het nu eenvoudiger is om de VvE-leden ‘mee te krijgen’?
“We hebben nu in elk geval een stevige basis. Dat betekent niet dat het allemaal simpel is, want voor veel leden geldt dat het hun tijd wel zal duren. Maar we hebben nu een aantal argumenten, we weten waar we de deskundigheid kunnen vinden. Het is mooi dat we altijd een beroep kunnen doen op het VTCB.”
“Wij hebben 15 leden, en maar liefst 13 leden hebben de vragen in de enquête beantwoord. Dat is een prima resultaat. Zonder deze cursus waren we echt niet op het idee gekomen om de leden naar hun ideeën te vragen. Dat is alleen al de moeite waard! En nu kunnen we verder.”
Zou u andere VvE-bestuurders en appartementseigenaars aanraden om ook deel te nemen aan de cursus?
Het klinkt bijna uit één mond: “Ja! Je doet jezelf én je VvE tekort als je geen gebruik maakt van deze mogelijkheid!”