Val van kabinet Rutte IV remt verduurzaming VvE’s

18 juli 2023

Het is groot nieuws: Kabinet Rutte IV is gevallen. Dat betekent natuurlijk dat de partijen in de coalitie vanaf nu demissionair zijn en dat er binnenkort nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. Maar wist je dat deze val van het kabinet ook gevolgen kan hebben voor de verduurzaming van VvE’s?

[Tekst gaat verder onder de foto]

Een uitdaging in onzekere tijden

VvE’s hebben belangrijke en complexe stappen te nemen, zeker als het over verduurzamen gaat. Er moeten dan natuurlijk beslissingen genomen worden over hoe eigenaars hun gebouwen energiezuiniger kunnen maken. Goede isolatie, zonnepanelen en warmtepompen zullen allemaal de revue passeren. Allemaal maatregelen die vervolgens ook door de vergadering goedgekeurd moeten worden. Het vorige kabinet heeft veel aandacht besteed en heeft belangrijke stappen gezet om VvE's te helpen bij verduurzaming. Maar nu het kabinet is gevallen, kan dit proces vertragen. 

Lopende zaken afhandelen

De val van het kabinet heeft gevolgen voor het beleid. Het kabinet is nu demissionair, wat betekent dat ministers alleen nog lopende zaken afhandelen. Onderwerpen die omstreden of gevoelig zijn, worden overgelaten aan het volgende kabinet. De Tweede Kamer beslist welke onderwerpen nu niet worden behandeld.

Verduurzamen blijft belangrijk

Het kan daarom langer duren voordat er nieuwe regels en subsidies komen die VvE's helpen om duurzamer te worden. Dit is een probleem omdat verduurzamen juist steeds belangrijker wordt. Als VvE's niet genoeg steun en duidelijkheid krijgen van de regering, kan dat betekenen dat ze minder snel stappen kunnen zetten naar een groenere toekomst.

Laten we hopen dat er na de verkiezingen in november een nieuwe regering komt die zich sterk maakt voor verduurzaming, zodat VvE's weer op volle kracht vooruit kunnen gaan en ze de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Zo kunnen we samen toewerken naar een duurzamere wereld.

Het VTCB helpt je op weg!

Ook nu er een onzekere situatie is met een demissionair kabinet, blijft het VvE Transitie Centrum Brabant er voor VvE's zijn. We staan klaar om te helpen bij het verduurzamen van gebouwen. Of het nu gaat om isolatie, zonnepanelen of warmtepompen, het centrum biedt nog steeds haar onverminderde ondersteuning en begeleiding. 

Tel: 085 237 74 44 (ma t/m vr 09.00 uur tot 17.00 uur)

Mail: info@vtcb.nl

085 237 74 44 Bel voor advies