Verduurzaming: de financiële mogelijkheden voor woningeigenaren en VvE’s Minister Keijzer (VRO) informeert de Tweede Kamer

18 december 2024

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) heeft op 5 december 2024 de Tweede Kamer een brief gestuurd die interessant is voor woningeigenaren en VvE’s. In de brief staan de mogelijkheden voor VvE’s en woningeigenaren opgesomd om de verduurzaming van woningen te financieren.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Vloerisolatie en de voortgang van het Nationaal Isolatie Programma worden besproken in de Kamerbrief. De minister benadrukt dat alle woningeigenaren (met extra aandacht voor de lage inkomens) de mogelijkheid moeten hebben om hun huis energiezuinig te maken. Extra aandacht wordt gevraagd voor de isolatieaanpak van de slechtste woningen en voor de uitdagingen waarmee VvE’s worden geconfronteerd.

Opties voor Verenigingen van Eigenaars

In Nederland vallen ongeveer 1,4 miljoen koop- en huurwoningen, ofwel 18% van het totale  aantal woningen, onder een Vereniging van Eigenaars. Veel appartementseigenaars willen hun woning – en hun complex - verduurzamen om de energiekosten te verlagen, maar dit vraagt om samenwerking binnen de VvE. De Versnellingsagenda verduurzaming VvE’s moet daarbij gaan helpen zijn. De agenda bevat plannen om VvE’s te ondersteunen bij verduurzaming. Hieronder vindt u een aantal belangrijke mogelijkheden.

  • De besluitvorming makkelijker maken: het kabinet gaat het Burgerlijk Wetboek wijzigen om de besluitvorming binnen VvE’s makkelijker te maken. In lijn met het regeerprogramma wordt het makkelijker om besluiten over verduurzamingsmaatregelen te nemen met een meerderheid van 50% +1 van de stemmen. Voor een besluit over verduurzamingsmaatregelen bestaat niet langer een verplichte opkomsteis (quorum). Het conceptwetsvoorstel wordt in de eerste helft van 2025 ter internetconsultatie voorgelegd.
  • Milieu Centraal opent landelijk kenniscentrum verduurzaming VvE’s: dit kenniscentrum ondersteunt vanaf nu gemeenten en marktpartijen bij het verduurzamen van VvE-complexen. Daarvoor wordt nationale kennis ingezet. Vanaf het voorjaar van 2025 komt er een landelijke helpdesk voor VvE’s.VvE Belang ondersteunt VvE’s op dit moment ook al in de stappen naar verduurzaming door samen te werken met gemeenten. Via het VvE Transitie Centrum Brabant worden gemeenten en VvE’s in Brabant ondersteund. In de andere provincies kunnen VvE’s bij VvE Belang terecht via de Gemeentelijke Verduurzamingstrajecten. Klik op de links om te zien of jouw gemeente al aangehaakt is.
  • Start opleiding Hogeschool Utrecht procesbegeleiders verduurzaming VvE-complexen: er is veel behoefte aan begeleiding tijdens het verduurzamen van het VvE-complex. Voor de Hogeschool Utrecht was dat aanleiding om een opleiding van procesbegeleiders voor VvE’s te starten. Deze professionals helpen de verduurzaming te organiseren namens de appartementseigenaars.
  • Verbeterde Subsidieregeling voor verduurzaming VvE’s (SVVE): de Subsidieregeling Verduurzaming VvE’s (SVVE) biedt subsidie voor verduurzamingsmaatregelen en bijbehorend advies zoals procesbegeleiding, energieadvies en flora- en faunaonderzoek. Op basis van praktijkervaring wordt de regeling verbeterd, met onder andere een verhoging van de maximale subsidie voor advies en begeleiding. De wijzigingen gaan in op 1 januari 2025 en zijn bedoeld om – o.a. door betere begeleiding - verduurzaming van VvE-complexen te versnellen.
  • Financiering via het Nationaal Warmtefonds: de minister wil woningeigenaars en VvE’s niet verplichten om te investeren in verduurzaming: ze is ervan overtuigd dat eigenaars die besluiten zelf moeten nemen. Dat werkt altijd beter. Financieel is veelal meer mogelijk dan de eigenaars denken. Zo biedt het Nationaal Warmtefonds financieringsmogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast kunnen eigenaars die geen spaargeld hebben (of het niet willen gebruiken) gebruik maken van subsidies zoals de ISDE en lokale isolatieprogramma’s van de gemeenten. Voor woningeigenaren met een laag of middeninkomen is de rente bij het Warmtefonds 0% en zijn er geen afsluitkosten. Het fonds werkt met een bouwdepot waaruit aannemers direct worden betaald. De lening wordt in 7, 10 of 20 jaar terugbetaald. De maandelijkse aflossing is vaak lager dan de besparing op de energierekening. Ook degenen die geen lening kunnen krijgen bij een bank vanwege hun leeftijd of inkomen, kunnen terecht bij het Warmtefonds.
  • Praktische hulp voor woningeigenaren en VvE’s: uit onderzoek blijkt dat woningkopers tijdens het koopproces behoefte hebben aan informatie over verduurzaming. Daarom werken overheid, banken en hypotheekadviseurs samen om kopers beter te informeren, bijvoorbeeld over energiebesparende maatregelen en financieringsopties. Twee derde van de eigenaars geeft aan hulp nodig te hebben bij de aanpak van verduurzaming. Lang niet iedereen weet dat gemeenten deze hulp aanbieden via www.verbeterjehuis.nl. Deze loketten krijgen meer bekendheid, zodat meer mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheden.
  • Warmteplannen: woningeigenaren en VvE’s krijgen meer inzicht in de gemeentelijke warmteplannen, zodat zij weten welke duurzame warmteoplossingen op termijn in hun wijk mogelijk zijn. De gemeenten moeten hun warmtetransitievisie uiterlijk in 2026 actualiseren naar een gemeentelijk warmteprogramma. Dat biedt een tienjarige vooruitblik op plannen voor alternatieven voor aardgas, zoals warmtenetten of all electric-oplossingen. Daarmee krijgen inwoners duidelijkheid over de aanpak van de diverse wijken in de komende tien jaren. Wijken die nog niet aan de beurt zijn, kunnen zich in de tussentijd richten op energiebesparing via o.a. isolatie.
  • Nationaal Isolatieprogramma: de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma ondersteunt kwetsbare groepen met subsidies, ‘energiefixers’ en totaal-ontzorging. In de eerste tranche hebben 224 gemeenten middelen aangevraagd om 206.000 woningen te isoleren. 340 gemeenten hebben deelgenomen aan de tweede tranche, die gericht was op nog eens 280.000 woningen. Dit brengt het totale aantal woningen dat tot op heden ondersteund is op 490.000. De derde tranche, gepland voor 2025, moet bijdragen aan het doel van 750.000 geïsoleerde woningen.
  • Vloerisolatie: de minister bevestigt – naar aanleiding van Kamervragen - dat bouwregelgeving eisen stelt aan thermische isolatie en vochtbeperking om gezondheidsproblemen te voorkomen. De energieprestatiebepaling heeft echter een ander doel: het meten van energiezuinigheid. Vloerisolatie moet aan dezelfde eisen voldoen als andere isolatiemaatregelen. Of dat inderdaad het geval moet zijn, wordt bepaald bij de volgende herziening van de methode. Die moet in lijn zijn met de Europese Richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen.

     

Meer stappen zijn nodig

De minister concludeert dat verduurzaming, gecombineerd met zuinig stookgedrag, heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de CO₂-uitstoot in de gebouwde omgeving: van 24,5 megaton in 2021 naar 17,3 megaton in 2023. Hoewel deze daling veelbelovend is, zijn verdere stappen nodig. Het kabinet benadrukt het belang van verduurzaming. Niet alleen voor klimaat- en energiedoelen, maar ook voor comfortabele, energiezuinige woningen en lagere energiekosten, met name voor mensen met een laag of middeninkomen.

De brief aan de Tweede Kamer is te bekijken door hier te klikken. 

085 237 74 44 Bel voor advies