VvE verduurzamen kan een grote uitdaging zijn!

Laatste nieuws · 18 maart 2024

Ongeveer één op de vijf huizen, wat neerkomt op anderhalf miljoen woningen, is onderdeel van een VvE. Samen moeten de eigenaren van VvE's beslissen hoe ze hun gebouw tegen 2050 van gas kunnen halen en welke isolatie nodig is. Maar dit gaat niet makkelijk.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat plannen om VvE's duurzamer te maken, voor moeilijkheden zorgen. Dit komt omdat het verduurzamen vaak duur is, het moeilijk is om het met elkaar eens te worden binnen de groep en omdat er veel administratieve rompslomp is. 

De overheid wil dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarom moeten alle bestaande huizen goed geïsoleerd worden en moeten gasgestookte CV-ketels vervangen worden door warmtepompen of aangesloten worden op warmtenetten. Vooral binnen VvE's zorgt dit voor een flinke uitdaging. Als je iets aan het gebouw wil veranderen, zoals isolatie, zonnepanelen, of een warmtepomp, moeten de andere eigenaars beslissen.

Privé en gemeenschappelijk bezit

In de splitsingsakte van de VvE kun je teruglezen wat privé en wat gemeenschappelijk bezit is. Dit is belangrijk, want hier lees je voor welke zaken je toestemming moet vragen aan je mede-eigenaars. Wanneer je een aanpassing maakt aan het gemeenschappelijk bezit en je geen officiële  toestemming hebt gevraagd aan je mede-eigenaars, dan moet je de aanpassing weer terug draaien naar hoe het daarvoor was.

Veel kennis in huis

Het bestuur van de VvE bestaat meestal uit zeer betrokken bewoners, die graag hun beste beentje voor zetten voor de VvE. Toch moet je als bestuur over veel uiteenlopende kennis van zaken beschikken. Zo is het belangrijk dat je kennis van juridische-, bouwkundige- en energetische onderwerpen hebt. Stuk voor stuk complexe onderwerpen. Het is in praktijk dan ook erg lastig voor het bestuur om van al deze complexe onderwerpen veel af te weten. Ondersteuning in het verduurzamingsproces blijkt daarom erg gewenst en vaak noodzakelijk.

Ondersteuning nodig bij verduurzaming?

Wij organiseren voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen, waarbij onze experts u meenemen in de belangrijkste onderwerpen van verduurzaming. 

Doet jouw gemeente nog niet mee met het VTCB? Neem dan contact op met jouw gemeente om aan te geven dat wij een VvE verduurzamingsaanpak beschikbaar hebben. Wellicht tot ziens!

085 237 74 44 Bel voor advies