VvE versnellingsagenda: Verduurzaming van Appartementencomplexen wordt Eenvoudiger

19 september 2023

De regering wil dat in 2030 de uitstoot van CO2, met minstens 55% wordt verminderd. Een deel van deze vermindering kan komen van het verduurzamen van gebouwen. Hierbij denken we aan het isoleren van huizen en het installeren van warmtepompen. Ook VvE's kunnen hier een flinke slag slaan, want ongeveer 20% van de woningen in Nederland valt onder een VvE.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Huizen die deel uitmaken van een VvE worden minder snel duurzaam gemaakt dan huizen die niet tot een VvE behoren. Dit komt doordat besluiten over verduurzaming in een VvE ingewikkeld zijn. Niet iedereen is het altijd eens over wat er moet gebeuren. Ook zijn er veel verschillende soorten VvE-gebouwen, wat het lastig maakt om een vast plan te maken voor verduurzaming.

Soms zijn VvE's niet goed georganiseerd, en zelfs als ze dat wel zijn, is verduurzaming geen alledaagse taak. Daarom is er behoefte aan hulp en ondersteuning.

Wat is er in het plan opgenomen?

Om de verduurzaming van VvE's te versnellen en obstakels te verminderen en mogelijk weg te nemen, heeft de regering gesproken met verschillende partijen. Denk hierbij aan diverse gemeenten, VvE-belangenorganisaties en appartementseigenaars. Samen hebben ze een plan opgesteld, de 'VvE-versnellingsagenda verduurzaming'.

Wat verandert er?

  • Beslissingen over verduurzaming worden makkelijker gemaakt. In de toekomst is een meerderheid van 50% + 1 van de stemmen voldoende om beslissingen te nemen over verduurzamingsmaatregelen in een VvE. Er zijn geen extra eisen zoals een minimale opkomst (quorum) nodig.
  • Verhuurders moeten de goedkeuring van huurders krijgen voordat ze verduurzamingsmaatregelen in een VvE kunnen uitvoeren. Dit geldt alleen als een verhuurder minstens 10 appartementen in een VvE bezit. Er moet nu niet 70% van alle huurders instemmen, maar 70% van de huurders die reageren op het voorstel.
  • Subsidies voor VvE's worden uitgebreid om meer ondersteuning te bieden. De rente op leningen voor verduurzaming wordt verlaagd.
  • Er komt geld beschikbaar voor begeleiding van VvE's bij het maken van plannen voor verduurzaming. Er komt ook een landelijk loket om appartementseigenaren en VvE's te helpen.
  • Er wordt samengewerkt met gemeenten om VvE's te helpen verduurzamen, vooral in buurten waar de leefbaarheid en veiligheid in gevaar zijn.

Hoe nu verder?

Dit plan is bedoeld om het makkelijker te maken voor VvE's om hun gebouwen duurzamer te maken. Het plan zal ervoor zorgen dat meer gebouwen milieuvriendelijker worden. Dit is een belangrijke stap om ons land groener te maken en bij te dragen aan een beter milieu voor iedereen.

Verduurzaam je VvE met het VTCB!

Om goed te begrijpen wat er nodig is voor de verduurzaming, groot of klein, hebben enkele Brabantse gemeentes en VvE-beheerders samen met VvE Belang een platform of loket ontwikkeld dat VvE’s actief gaat informeren en begeleiden in de stappen naar verduurzaming. Het loket heet VvE Transitie Centrum Brabant. De naam zegt het al. Speciaal voor VvE’s en speciaal voor de transitie naar een toekomstbestendig gebouw.

Woon jij in Tilburg, Eindhoven, Waalwijk, Oosterhout of Oss? Neem contact met ons op om te kijken hoe wij jou verder kunnen helpen in de stappen richting verduurzaming! Er staat een team van bouwkundigen, energie-experts en juristen voor je klaar! Je kunt onze helpdesk iedere werkdag van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met jouw vragen (085 237 74 44). Stuur je liever een mail? Geen enkel probleem! Dan kun je ons jouw vraag mailen naar www.info@vtcb.nl. Of misschien vindt je het prettig om ons contactformulier in te vullen. Dit kun je doen door hier te klikken en het formulier op die pagina in te vullen. 

 

085 237 74 44 Bel voor advies