VvE013: het platform voor Tilburgse VvE’s – Ik ben appartementseigenaar; wie helpt mij?

26 september 2023

Ben jij appartementseigenaar in Tilburg? En zit je met vragen rond het bestuur en beheer van je gebouw? Of heb je misschien vragen over mogelijke verduurzamingsmaatregelen? Dan is het goed om te weten dat afgelopen 13 september het platform VvE013 is opgericht. Daar vindt je een platform waar je ervaringen kunt uitwisselen met leden van andere VvE’s. Jolanda Jole, een van de initiatiefnemers, vertelt over het nieuwe platform.

[Tekst gaat verder onder de foto]

De aftrap van VvE013! Het Tilburgse platform voor en door Tilburgse VvE's!

“In 2016 kocht ik mijn appartement en een jaar later zat ik als secretaris in het bestuur van onze VvE Prof. Cobbenhagenlaan 402-596. Ik ben werkzaam geweest als informatiespecialist bij de Fontys Hogescholen en heb veel ervaring met diverse besturen. Juridische zaken zoals wet- en regelgeving vind ik heel boeiend. Toen Inge van Beek, beleidsadviseur Duurzaamheid bij de gemeente Tilburg, me belde met de vraag of ik andere VvE’s ook behulpzaam wilde zijn, was ik direct enthousiast. Helaas zaten we toen midden in de corona-periode, en dat betekende dat vrijwel alles stil lag. We hebben wel contact gehouden, dus hoorde ik in 2022 dat het VvE Transitie Centrum Brabant (VTCB) was opgericht. Ik heb me toen direct gemeld om de cursus te volgen, een initiatief van de gemeente Tilburg in samenwerking met het VTCB en VvE Belang.”

‘Geen idee van appartementsrecht’

Het VTCB is opgericht in Tilburg, de stad die 650 VvE’s telt. Inge van Beek wil graag die verenigingen bereiken en bij elkaar brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren door het uitwisselen van kennis en ervaring. “Ik heb direct gezegd dat ik graag wil meedenken”, zegt Jolanda. “In mijn omgeving zie ik dat veel nieuwe appartementseigenaars geen idee hebben wat een VvE nu eigenlijk inhoudt. ALV, quorum, gekwalificeerde meerderheid; het zijn begrippen uit het appartementsrecht die hun veelal niets zeggen. Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen aan het vergroten van die kennis.”

Het is haar een doorn in het oog dat steeds meer VvE’s zonder bestuur zitten. “Dan wordt het bestuur vaak overgedragen aan een beheerder, maar dat is natuurlijk geen goed alternatief”, vindt ze. “Ik zou er persoonlijk niet gerust op zijn als ik een appartement zou kopen in een complex dat op die manier wordt bestuurd.”

 

Vrijwilligers

VvE013 is een platform dat wordt ‘gerund’ door enthousiaste vrijwilligers. Zij kunnen vragen zelf beantwoorden of doorgeleiden naar de professionals bij het VTCB of bij VvE Belang, de belangenorganisatie voor de VvE en de appartementseigenaar.

Jolanda: “Tijdens de aftrap was direct duidelijk waar de meeste vragen over gaan: bestuur en organisatie van de VvE én de mogelijkheden van zonnepanelen. Er waren ook vragen over laadpalen en over de zaken die aan de orde komen als gasgestookte cv-ketels vervangen moeten worden door duurzame oplossingen. Het gebouw van de VvE waarvan ik lid ben, is al sinds 1983 aangesloten op stadsverwarming, dus bij ons speelt die vraag niet. Andere VvE’s worstelen er wel mee, hebben we gehoord. Zeker als de eigenaars allemaal een eigen cv-ketel hebben.”

Volgende bijeenkomst

Bij de aftrap waren 25 mensen aanwezig, die in totaal 21 VvE’s vertegenwoordigden. Een mooi aantal, vindt Jolanda. “Er waren ook vertegenwoordigers van de gemeente Tilburg en van VvE Belang (in de persoon van mr. Kees Oomen, directeur van de organisatie). Er waren direct veel vragen, met name op het gebied van zonnepanelen. De aanwezigen wilden heel graag van anderen weten wat hun ervaringen waren. En natuurlijk ging het ook over beheerders en de problemen die VvE’s daarmee hebben, laadpunten en de problematiek van gemengde complexen, waar een woningbouwcorporatie voor een groot of klein deel eigenaar is en verhuurt.

In oktober vergaderen we als platform weer, en dan gaan we plannen maken voor de volgende bijeenkomst van VvE013. Die plannen we waarschijnlijk voor het voorjaar van 2024. Om te starten willen we twee bijeenkomsten per jaar houden, maar het kunnen er meer worden als er vraag naar is. Tenslotte valt er veel te doen voor de VvE’s in Tilburg; dat weten we nu al. Iedereen die lid is van een VvE, is welkom.”

Meer weten? Stuur een mail naar vve013@outlook.com. 

085 237 74 44 Bel voor advies