Opfrisser: Wijzigingen in de Subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaars

15 januari 2024

We lieten eerder al weten dat de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) per 1 januari 2024 verder uitgebreid zou worden. Deze uitbreiding van de subsidieregeling die oorspronkelijk op 11 oktober 2022 is bekend gemaakt, zorgt voor meer mogelijkheden voor subsidie van VvE's. Inmiddels is het zover en zijn de regelingen ingegaan. Tijd voor een opfrisser! 

[Tekst gaat verder onder de foto]

De vier belangrijkste wijzigingen in de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars zijn:

1. Uitbreiden van subsidie voor (energie) adviezen

De subsidiemogelijkheid voor energieadvies, het Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) en procesbegeleiding binnen de SVVE wordt aangepast en uitgebreid. Advies en hulp bij het proces zijn super belangrijk als je je gebouw duurzamer wilt maken. Nu kun je subsidie aanvragen voor hulp bij het proces zonder dat dit gekoppeld is aan een advies of DMJOP. Ook kun je nu subsidie krijgen voor extra onderzoeken die nodig zijn om verdere verduurzaming mogelijk te maken, zoals een energieadvies,  flora- en faunaonderzoek, ventilatie-onderzoek of asbestonderzoek. Er zijn maximale bedragen vastgesteld voor het totaal van deze onderzoeken, afhankelijk van hoe groot de vereniging is. De vereniging kan alle nodige onderzoeken laten doen en ze later allemaal tegelijk aanvragen voor subsidie.

2. Versoepelen van voorwaarden voor monumenten

De overheid wil het voor monumenten makkelijker maken om gebruik te maken van de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Daarom worden de minimale isolatiewaarden en minimale oppervlakte-eisen voor monumenten voor een aantal maatregelen verlaagd. Nu kun je ook subsidie aanvragen voor voor- en achterzetbeglazing. Het is voor bewoners van monumenten soms lastig om aan bepaalde regels van de SVVE te voldoen, omdat die regels niet goed passen bij monumenten. Met deze aanpassing wordt dat verholpen.

3.  Bonussubsidie voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen

Je kunt al isoleren met biobased materialen gemaakt van natuurlijke stoffen, en daar kun je ook subsidie voor krijgen. Nu is er iets nieuws: een extra beloning, een soort bonus, als je kiest voor isolatiemateriaal dat goed is voor het milieu. Voor elke vierkante meter krijg je dan extra geld als subsidie. Deze bonus is bedoeld om meer mensen aan te moedigen om voor milieuvriendelijk isolatiemateriaal te kiezen. Met deze subsidiebonus wordt zowel de vraag als het aanbod van biobased isolatiemateriaal gestimuleerd.

4. Stimuleren van elektrisch rijden

Als je oplaadpuntenadvies wilt, kun je nu subsidie krijgen tot en met 31 december 2027. Daarnaast is er iets nieuws. Nu kun je ook subsidie krijgen om de basislaadinfrastructuur te realiseren die het mogelijk maakt om alle parkeerplaatsen van een oplaadpunt te voorzien. Hierdoor kan een vereniging goed voorbereid zijn op elektrisch rijden.

Deze veranderingen stonden in de vve-versnellingsagenda verduurzaming die in september naar de Kamer is gestuurd. Vind je het fijner om een overzichtelijke visual te bekijken die alles nog eens uitlegd? Klik dan hier!

 

085 237 74 44 Bel voor advies