Wat fijn dat je interesse hebt in de cursus! Geen zorgen, de deelnemende gemeenten aan het VTCB - Tilburg, Oss, Waalwijk, Oosterhout, Eindhoven en Roosendaal - organiseren regelmatig nieuwe sessies. Houd de website in de gaten of neem gerust contact op met ons op om te informeren naar de volgende beschikbare cursus. We hopen je binnenkort te zien!
Vragen over het VvE Transitie Centrum Brabant
Lees hier de vragen met korte antwoorden gerelateerd aan het VTCB, de voorlichtingsbijeenkomsten, cursussen, de VvE Campagnebox of het vervolgtraject.
Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de VTCB helpdesk. Bel 085 237 74 44 om je vraag telefonisch te stellen óf stuur een mail naar info@vtcb.nl
Gefeliciteerd! Je hebt nu alle kennis in huis om een gedegen eerste stap te zetten in de verduurzaming van je VvE-gebouw. Dit begint door een start te maken in de VvE Campagnebox. Het volgen van stap 1 neemt je bij de hand en zal duidelijkheid geven in 'hoe verder te gaan'.
Mocht je op het punt komen waar er aanvullend onderzoek nodig is, neem dan contact op het het VTCB of jouw desbetreffende gemeente. Zij hebben middelen beschikbaar gesteld gekregen om je te kunnen helpen bij je verduurzamingsvraagstuk.
De deelnemende gemeenten staan op deze website. Op dit moment doen 12 gemeenten mee: Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Oosterhout, Oss, Waalwijk, Roosendaal, Dongen, Veldhoven, Geldrop-Mierlo, Best en Maashorst
De deelnemende gemeentes hebben subsidie van de Europese Unie gehad om VvE te ondersteunen in hun duurzaamheidsplannen. Dat betekent dat de voorlichting en de workshop gratis zijn en dat betekent ook dat het vervolgtraject, als jouw VvE daarvoor in aanmerking komt, ook gratis is. Of je in aanmerking komt voor het vervolgtraject bepaalt de gemeente en is afhankelijk van de situatie waarin jouw VvE verkeert, bouwkundig en financieel gezien.
Als je contact hebt met het VTCB zullen we naar bepaalde gegevens vragen, zoals het bouwjaar het aantal appartementen, uitgevoerde maatregelen etc etc. Dat zijn geen persoonsgegevens en vallen niet onder de AVG. We vragen je ook naar jouw naam als beller en jouw adres en telefoonnummer. Als jouw vraag relevant is voor de deelnemende gemeenten zullen we toestemming aan je vragen om jouw gegevens met de desbetreffende gemeente te mogen delen.
Ook als je een VvE-beheerder hebt, kun je meedoen aan het traject dat de gemeente via het VTCB aanbiedt. Het is wel belangrijk dat je jouw VvE-beheerder op de hoogte houdt en hem of haar misschien wel meeneemt naar de bijeenkomsten.
Vragen over het verduurzamen van je VvE
Wil je energie besparen binnen jouw VvE en wil je alvast op weg geholpen worden met antwoorden op enkele veelgestelde praktische vragen omtrent verduurzaming? Kijk dan hier onder!
Woon jij in één van de VTCB gemeenten? Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de VTCB helpdesk. Ook als jouw VvE nog niet heeft deelgenomen aan de VTCB-cursus, mag je gebruik maken van onze helpdesk. We hebben de gehele week van 09.00 uur tot 17.00 uur juridische en bouwkundige deskundigen klaar staan om jouw vragen te beantwoorden.
Bel 085 237 74 44 om je vraag telefonisch te stellen óf stuur een mail naar info@vtcb.nl
Verduurzaming is belangrijk voor appartementseigenaars omdat het helpt energiekosten te verlagen en bijdraagt aan een beter milieu. De voordelen zijn lagere energiekosten, een hoger comfortniveau en een verhoogde waarde van het appartement. Wie wil dat nou niet? Weerstand kan opgelost worden door overleg te plegen met andere eigenaars, te polsen waar de weerstand vandaan komt, om dit probleem vervolgens weg te nemen. Een andere oplossing is uiteraard door contact op te nemen met het VTCB voor professioneel advies.
Je kan de VvE Campagnebox gebruiken als hulpmiddel om bestuurders en bewoners binnen je VvE te overtuigen van het belang van verduurzaming.
Er zijn verschillende manieren waarop u advies kunt krijgen over financiering en subsidies voor verduurzaming van uw appartementencomplex. Een goede eerste stap is om contact op te nemen met uw gemeente. Zij kunnen u informeren over lokale subsidies en regelingen die beschikbaar zijn voor verduurzaming van appartementencomplexen. Ook kunnen zij u in contact brengen met lokale organisaties die gespecialiseerd zijn in verduurzaming en die u kunnen adviseren over de mogelijkheden.
Naast lokale regelingen zijn er ook verschillende landelijke regelingen van kracht. Je kan hiervoor terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij bieden informatie en advies over financiering en subsidies voor verduurzaming van appartementencomplexen en andere gebouwen.
Of de spouw van een appartementencomplex geschikt is voor spouwmuurisolatie, hangt af van verschillende factoren zoals de bouw van het complex en de staat van de spouw. Een professioneel advies of een inspectie is nodig om te bepalen of spouwmuurisolatie in jullie appartementencomplex mogelijk is. Als je stapsgewijs het traject van het VTCB doorloopt zal je antwoord krijgen op deze, en vele andere vragen.
Gemeenten binnen het VTCB verspreiden de VvE Campagnebox kosteloos onder de deelnemers van de cursus. Je kunt je hier aanmelden voor de cursus binnen jouw gemeente. Heb je vragen, stuur een mail naar info@vtcb.nl.
Niet deelgenomen aan de cursus, maar wil je de box wel ontvangen? Dan kan je hier zelf de VvE Campagnebox aanvragen. De Campganebox is in dat geval niet gratis. De kosten voor de VvE Campagnebox bedragen € 37,50 inclusief btw en verzending.
Bij het verduurzamen van het complex komen veel zaken kijken: technisch, juridisch en financieel. Maar misschien is het sociale aspect, namelijk hoe krijg ik medebewoners enthousiast en mee, nog veel belangrijker. Daarom adviseren wij je om heel planmatig te werk te gaan en alles stap voor stap te doen. Het VTCB biedt een programma dat gericht is op deze stapsgewijze aanpak. Ook hebben we de VvE Campagnebox beschikbaar. Deze Campagnebox geeft inzicht in alle stappen die je moet nemen en ook hoe je deze het beste kunt nemen. Gemeenten binnen het VTCB verspreiden de VvE Campagnebox kosteloos onder de deelnemers van de cursus. Je kunt je hier aanmelden voor de cursus binnen jouw gemeente. Heb je vragen, stuur een mail naar info@vtcb.nl.
Niet deelgenomen aan de cursus, maar wil je de box wel ontvangen? Dan kan je hier zelf de VvE Campagnebox aanvragen. De Campagnebox is in dat geval niet gratis. De kosten voor de VvE Campagnebox bedragen € 37,50 inclusief btw en verzending.
Begin met de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente! Doet jouw gemeente niet mee, kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst van VvE Belang. Houd daarvoor de website www.vvebelang.nl in de gaten. Abonneer je op de nieuwsbrief, dan blijf je sowieso altijd op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in wet- en regelgeving en ten aanzien van subsidies en financiering.
Herhaling Informatiebijeenkomst & Slides
De informatiebijeenkomsten van het VTCB terugkijken? Dat kan! De introducties per gemeente, de presentaties en het rondetafelgesprek zijn gebundeld tot de volgende herhaling;
Ontvang praktische tips en informatie
Het is belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de mogelijkheden bij verduurzaming en de manier waarop je energie besparen kunt. Naast dat je naar de helpdesk van het VTCB kunt bellen via 085 23 77 444 kun je jezelf abonneren op nieuwsbrieven. In deze nieuwsbrieven worden veel actuele onderwerpen besproken die ook van belang zijn voor verduurzaming. Via https://www.vvebelang.nl/inschrijven-nieuwsbrief/ kun je jezelf voor deze nieuwsbrief inschrijven.
Onderaan deze pagina staan nog links naar gemeentelijke pagina’s en websites van de overheid of belangrijke partijen op het terrein van verduurzaming voor VvE’s.
Handige links
Ook jouw gemeente is druk bezig met het creëren van mogelijkheden om VvE's te ondersteunen in het energie te besparen en verduurzamen. Het is dan ook goed om te weten wat jouw gemeente te bieden heeft op het terrein van verduurzaming en bij wie je moet zijn. Ook zijn er vaak gemeentelijke regelingen.
Andere partijen zoals VvE Belang hebben veel praktische en juridische informatie. Hier vind je de links naar verschillende websites: