Starten met het verduurzamen van de VvE-complexen in jouw gemeente?
Je ziet het ongetwijfeld ook in jouw gemeente voorbij komen: steeds meer Verenigingen van Eigenaars willen graag hun complexen verduurzamen. Zeker nu de energieprijzen zo fors zijn gestegen. Maar ook omdat hun leden vragen om comfortabele, prettig leefbare woongebouwen met een moderne uitstraling. Daarbij vragen ze in toenemende mate de hulp van de gemeente.
Als beleidsmedewerker of projectleider duurzaamheid zul je dus steeds vaker de vraag krijgen: “Wat kan de gemeente voor mij betekenen in mijn stappen naar het verduurzamen van onze VvE?” Een vraag niet nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden was.
Het VvE Transitie Centrum Brabant kan je daarbij op veel manieren ondersteunen. Het VTCB is een samenwerking tussen de gemeenten Tilburg, Eindhoven, Waalwijk, Oosterhout, Oss en Roosendaal. Dit worden er steeds meer. Dit centrum informeert en begeleidt VvE's actief in de stappen naar een duurzame toekomst.
Het resultaat: goed onderhouden gebouwen die een visitekaartje zijn voor de gemeente. Tevreden inwoners die de gemeente als partner zien in hun stappen naar verduurzaming. De wetenschap er niet alleen voor te hoeven staan. Samen met de expertise van VvE Belang is het haalbaar en betaalbaar!
Het traject VvE Verduurzamen met het VvE Transitie Centrum Brabant
Stap 1: we inventariseren je wensen, doelen en de haalbaarheid van plannen. Samen maken we een inschatting van het aantal VvE’s dat in je gemeente bereikt kan worden. VvE Belang beschikt over een grote database, die wordt aangevuld met gegevens van o.a. de Kamer van Koophandel.
Stap 2: de voorlichtingsbijeenkomsten. VvE's in jouw gemeente ontvangen uitnodigingen voor voorlichtingsbijeenkomsten, zowel in fysieke vorm als digitaal. Daarnaast wordt er een digitale landingspagina speciaal voor jouw gemeente ontwikkeld, waar VvE's zich kunnen aanmelden en praktische informatie kunnen vinden. Na de voorlichtingsdagen volgt een driedaagse cursus over verschillende onderwerpen zoals juridische zaken, bouwkunde en energiebesparing. De deelnemers ontvangen een certificaat na afronding van de cursus.
Stap 3: de VvE Campagnebox. Aan het eind van de cursus ontvangen de deelnemers de VvE Campagnebox. Ze beschikken nu over een flinke hoeveelheid kennis en kunde om hun mede-eigenaars te overtuigen van hun verduurzamingsplannen. Bovendien hebben ze een stappenplan in handen om concreet aan de slag te gaan met hun project.
Stap 4: de oriëntatiescan. Dit is het moment waarop je als gemeente jouw steentje kunt bijdragen aan het proces. Als de eerste stappen van de VvE Campagnebox zijn gezet, komen de deelnemers bij je met het verzoek om voor hen een schouw, een quickscan of energieadvies te regelen.
Stap 5: de terugkomdag. Op deze dag nodigen we de bestuurders uit die hebben deelgenomen aan het traject, om samen met hen te evalueren waar ze zich bevinden in het proces en hoe we hen verder kunnen ondersteunen.
Stap 6: Regisseur/adviseur. De regisseur gaat namens de gemeente de VvE begeleiden met de laatste openstaande vraagstukken
Stap 7: een mooie start! Aan het einde van dit traject hebben deelnemers alle kennis in huis om hun complexen te gaan verduurzamen. De deelnemers zijn goed opgeleid en gemotiveerd. Ze kunnen aan de slag met een professioneel advies in handen.
Neem contact met ons op
Het VvE Transitie Centrum Brabant kan ook voor uw gemeente het verschil maken tussen gedateerde complexen én een moderne woonomgeving met tevreden bewoners.
We willen dit traject graag mondeling aan u toelichten. Neem contact op door ons VTCB-telefoonnummer te bellen (085 237 74 44). Stuurt u liever een mail? Geen enkel probleem! U kunt mailen naar www.info@vtcb.nl. Ook kun je ervoor kiezen om onderstaand het contactformulier in te vullen. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Geen Brabantse gemeente?
Naast het VvE Transitie Centrum Brabant, hebben we ook de Gemeentelijke Duurzaamheidstrajecten beschikbaar. Deze dienst staat ongeveer gelijk aan het VTCB, maar is dan bedoelt voor gemeenten in de rest van Nederland.
Meer weten over de Gemeentelijke Duurzaamheidstrajecten? Klik dan hier.
Contactformulier gemeenten
"*" geeft vereiste velden aan