Duurzame stappen zetten na de VTCB-cursus: Hoe nu verder?

12 juni 2023

Je bent bij de voorlichtingsbijeenkomst in jouw gemeente geweest, hebt de VTCB-cursusdagen bijgewoond en hebt de VvE Campagnebox gekregen…maar ja, hoe nu verder? Binnen het VTCB zijn er verschillende bronnen en mogelijkheden beschikbaar om je te ondersteunen in het verduurzamingsproces. In dit artikel geven we je handvatten.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Samen aan de slag voor het verduurzamen van de VvE met het VTCB

Samen aan de slag voor het verduurzamen van de VvE met het VTCB!

Doorpakken met de VvE Campagnebox

Een belangrijke hulpbron is de gratis VvE Campagnebox die je hebt ontvangen. De VvE Campagnebox is ontwikkeld door energieadviseurs van VvE Belang in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze Campagnebox is speciaal samengesteld om je op weg te helpen naar een duurzamere VvE. Met een praktisch stappenplan begeleiden we je stap voor stap door het proces en laten we zien wat er allemaal nodig is. In de Campagnebox vind je handige overzichten, checklists en hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Het doel van deze handleiding is niet alleen om te focussen op technische aspecten en financiën, maar ook om de nadruk te leggen op mensen en samenwerking. Dus pak de VvE Campagnebox erbij en ga samen met je mede eigenaars aan de slag!

Een duurzame toekomst: Gemeentelijke ondersteuning voor VvE's

Door middel van gepersonaliseerde ondersteuning, adviezen en financiële begeleiding staan de gemeenten klaar om de VvE's te helpen bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelen. Met dit traject wordt een solide basis gelegd voor een groene en energiezuinige toekomst voor de VvE's in de Brabantse gemeenten. Per gemeente is het na-traject verschillend. Zo zijn gemeente Waalwijk en Eindhoven hard aan het werk om hun na-traject op dit momentzo goed mogelijk te optimaliseren. Biedt gemeente Tilburg een op-de-koffie-moment aan met een bouwkundige, hebben zij een subsidie beschikbaar voor oud deelnemers aan de VTCB-cursus, organiseren zij terugkom-dagen na de cursus, is er extra aandacht voor kleine VvE's én zijn zij momenteel ontzettend hard bezig met het oprichten van kennisplatform VvE013 (klik hier om hier meer over te lezen). Gemeente Oosterhout biedt haar VTCB VvE’s een schouw aan en een uitnodiging voor een presentatie over de Transitivisie warmte van de gemeente. Tot slot vraagt gemeente Oss haar VvE’s om hun MJOP, lichtbesparingsplan en uitgewerkte bewoners enquête aan te leveren, zodat ze een goede basis hebben om het na-traject in te gaan, om te kijken wat ze voor de VvE’s kunnen betekenen!

Transitievisie warmte van gemeente Oosterhout

De transitievisie warmte van gemeente Oosterhout.

Wat zijn de subsidiemogelijkheden?

Daarnaast is het de moeite waard om de subsidiemogelijkheden van je gemeente te verkennen. Veel gemeenten bieden subsidies en financiële ondersteuning aan voor VvE's die willen investeren in duurzame energieoplossingen. Dit kan variëren van subsidies voor energieadvies tot subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatie van je gebouw. Klik onderstaand op jouw gemeente om meer informatie over de subsidiemogelijkheden van jouw gemeente te bekijken:

Gemeente Tilburg

Gemeente Oss

Gemeente Eindhoven

Gemeente Waalwijk

Gemeente Oosterhout

De energietransitie in jouw gemeente

Een ander belangrijk onderdeel van de verduurzaming van je VvE, dat is de energietransitie van de gemeente waar jij in woont. De energietransitie beschrijft de planning en het tijdspad voor de overgang naar een aardgasvrije en duurzame warmtevoorziening in jouw regio. Het is raadzaam om de energietransitie  en/of transitievisie warmte van jouw gemeente te raadplegen en te begrijpen welke toekomstige veranderingen relevant kunnen zijn voor jouw VvE. Dit kan je namelijk helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen en het plannen van de juiste stappen. Klik onderstaand op jouw gemeente om meer informatie over de energietransitie van jouw gemeente te bekijken:

Gemeente Tilburg

Gemeente Oss

Gemeente Eindhoven

Gemeente Waalwijk

Gemeente Oosterhout

Stel je vragen bij het VTCB!

Wanneer je specifieke vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met het VTCB. Het VTCB-team met haar juridische- en bouwkundige helpdesk staat klaar om jouw vragen te beantwoorden, je te adviseren en te ondersteunen tijdens jouw verduurzamingsproces. Aarzel niet om contact op te nemen en gebruik te maken van onze expertise en ervaring op het gebied van het verduurzamen van de VvE.

Tel: 085 237 74 44

Mail: info@vtcb.nl

085 237 74 44 Bel voor advies