Beginnen bij de wensen van de VvE en de appartementseigenaars; dat is de kern van de aanpak die het VvE Transitie Centrum Brabant nu al twee jaar succesvol hanteert. Dat was ook de reden waarom de gemeente ’s-Hertogenbosch zich onlangs aansloot bij het snel groeiende VTCB. Dat is er met geld van ‘Europa’ (React-EU) en van de provincie Noord-Brabant (SP3), én met steun van VvE Belang in geslaagd om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen voor het verduurzamen van VvE-complexen.
[Tekst gaat verder onder de foto]
De Brabantse hoofdstad telt maar liefst 1.400 VvE-complexen; samen goed voor ruim 15.000 woonadressen. Projectleider Thomas Verbeek is nu ruim twee jaar actief om huis- en appartementseigenaren en huurders te overtuigen van het nut van verduurzaming. En dan gaat het niet alleen om energiebesparing; ook het aanzicht en de sociale cohesie spelen daarbij een rol.
Verbeek: “Anders dan vaak wordt gedacht, zijn VvE’s bepaald geen niche. De complexen vormen ruim een vijfde van het woningbezit in ’s-Hertogenbosch. De gemeente heeft zich ten doel gesteld om in 2045 (dus vijf jaar eerder dan de landelijke doelstelling) aardgasvrij te zijn. Dat lukt alleen als we ook de VvE’s meekrijgen.”
Net als de koploper
Den Bosch had aanvankelijk een andere aanpak, vertelt Verbeek: “De VvE-bestuurders kregen een gratis scan of schouw. Nou ja, gratis: wij betaalden die voor hen. Het resultaat was in het algemeen even schrikken: de kosten van verduurzaming waren hoog en het proces om zo ver te komen, was ingewikkeld. Die scans verdwenen dus ergens in een la om er nooit meer uit te komen.
Toen hoorden we van de aanpak die Tilburg hanteert. Dé koploper als het gaat om verduurzaming van VvE-complexen in Noord-Brabant, en ook de gemeente waar het VTCB werd opgericht. Daar zit een deskundig en enthousiast team dat bereid is om andere gemeenten te adviseren. Aangestoken door het succes van het groeiende aantal gemeenten dat zich bij het VTCB heeft aangesloten, hebben we besloten om dat ook te doen. We zijn nu dus een van de zeven ?? deelnemende gemeenten. Natuurlijk zijn we nog lang niet zo ver als Tilburg: daar is zelfs al een platform voor VvE’s ontstaan: VvE013. Dat moet in den Bosch ook kunnen!”
‘Schoolse aanpak’
De VTCB-aanpak kent een stappenplan voor VvE-bestuurders, dat bestaat uit voorlichtingsavonden, een driedaagse cursus, de Campagnebox voor verduurzaming van VvE-complexen en een ‘oriëntatiescan’ die VvE’s als praatplaat voor leden kunnen gebruiken. Een bewonersenquête is ook onderdeel van het plan.
Verbeek: “We vragen de eigenaars bijvoorbeeld hoe prettig, veilig en comfortabel ze zich voelen in het complex, en wat ze daaraan graag zouden willen veranderen. Daar komen heel bruikbare gegevens uit. De driedaagse cursus is een overweldigend succes: het aantal aanmeldingen is groot. Dat geldt ook voor het enthousiasme van de deelnemers; vooral de excursie die we organiseren naar de WoonWijzerWinkel in Rotterdam is een succes. Daar zien deelnemers met eigen ogen welke mogelijkheden er zijn. Best een ‘schoolse aanpak’ dus, maar ook een die werkt!
‘Lange adem’
Vervolgens is het aan de enthousiaste deelnemers (veelal bestuurders, maar soms ook eigenaars die zich willen verdiepen in de mogelijkheden van verduurzaming) om hun mede-eigenaars ‘mee te krijgen’. Dat is niet eenvoudig, weet Verbeek. “Daarom laten we de deelnemers niet ‘los’ na de cursus. We bieden ze de al genoemde oriëntatiescan en de Campagnebox, maar ook een procesbegeleider. Een soort regisseur die hen bijvoorbeeld begeleidt op weg naar de ALV waarin de plannen worden besproken. Die voorbereiding is van het allergrootste belang, want het lukt niet zonder betrokkenheid en commitment van bewoners. Daarom is het cruciaal dat je als VvE-bestuur alle stappen heel ‘schools’ doorloopt. Als je een stap overslaat, dan kom je niet ver.”
Hij weet inmiddels dat de aanpak van VvE-complexen een zaak is van lange adem. “Maar ik ben ervan overtuigd dat we met de VTCB-aanpak en het mooie netwerk dat inmiddels is ontstaan, op de goede weg zijn!”
Voorlichtingsbijeenkomsten
Kom naar de voorlichtingsbijeenkomsten van gemeente 's-Hertogenbosch!
Tips & Valkuilen bij verduurzaming
📍 Boschveldweg 473, 5211 VK 's-Hertogenbosch
📅 9 september 2024
⏱️ 19:30 - 21:30 uur
Zonnepanelen op VvE-daken
📍 Boschveldweg 473, 5211 VK 's-Hertogenbosch
📅 25 september 2024
⏱️ 19:30 - 21:30 uur
Aanmelden kan op de pagina waar je op terechtkomt als je hier klikt!
Tijdens het hele proces is er de VvE-helpdesk
Ben je op zoek naar juridisch, bouwkundig of financiëel advies binnen het thema verduurzaming? Neem dan contact op met de VTCB helpdesk. Ook als jouw VvE nog niet heeft deelgenomen aan de VTCB-cursus, mag je gebruik maken van onze helpdesk. We hebben de gehele week van 09.00 uur tot 17.00 uur juridische en bouwkundige deskundigen klaar staan om jouw vragen te beantwoorden.
Bel 085 237 74 44 om je vraag telefonisch te stellen óf stuur een mail naar info@vtcb.nl