VvE-Infodag: Verduurzamen met gemeente Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo en Veldhoven

21 november 2023

Op 16 november 2023 vond de VvE Infodag plaats, georganiseerd door de gemeenten Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo en Veldhoven. De bijeenkomst bood een unieke gelegenheid voor bewoners, bestuurders en beheerders van Verenigingen van Eigenaars (VvE's) om samen te komen, kennis op te doen en ervaringen te delen.

[Tekst gaat verder onder de foto]

Een drukbezochte VvE-infodag voor gemeente Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Veldhoven en Best.

De interesse voor de voorlichtingsbijeenkomst was overweldigend, waardoor de bijeenkomst al snel volgeboekt was. De bijeenkomst richtte zich op bestuurders en beheerders van VvE's in Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo en Veldhoven. Ook bewoners die geen bestuurlijke rol vervullen maar wel geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van VvE’s waren van harte welkom.

Opening door de wethouder

De middag begon met een korte opening oor Marcel van Keulen, adviseur Energiebesparing bij DeWarmteTransitieMakers. Hij heette de aanwezigen hartelijk welkom en vertelde kort over wat hen die middag te wachten stond. 

Wethouder Rik Thijs, wethouder klimaat, energie, grond en vergroening in gemeente Eindhoven, nam vervolgens de microfoon over om de aanwezigen welkom te heten. Hij sprak over het belang van verduurzaming en de mogelijkheden om steun te krijgen bij dit proces.  De wethouder hoopt dat de bijeenkomst de VvE-eigenaars en -bewoners aan het denken zet en dat we de aanwezigen volgend jaar mogen verwelkomen bij de nieuwe cursusrondes van het VTCB.

Vervolgens namen verschillende experts het woord en behandelden belangrijke onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid binnen VvE's. Onderwerpen zoals technische mogelijkheden, besluitvorming en financiering stonden centraal.

 

Wouter van den Acker van PKW.

Succesvol verduurzamen

Wouter van den Acker van bouwkundig adviesbureau PKW nam de aanwezigen mee in wat er komt kijken bij het verduurzamen van een VvE. PKW is namelijk al ruime tijd bezig met het begeleiden en adviseren van VvE’s in opdracht van gemeenten, beheerders en VvE’s zelf. Een partij die dus absoluut snapt wat een uitdaging verduurzaming voor een VvE kan zijn. Van den Acker liet de diverse fasen binnen het proces zien, om de aanwezigen een inkijkje te geven in hoe het eraan toe kan gaan bij verduurzaming; oriëntatie, haalbaarheidsonderzoek, maatwerkadvies en projectbegroting. Het benadrukte het belang van een integrale aanpak en betrokkenheid van alle leden van de VvE.

Het vb&t stappenplan

Martijn van de Kam van VvE beheerder vb&t Groep nam vervolgens het woord. Zoals hij tijdens de bijeenkomst al aangaf heeft vb&t alles onder één dak. vb&t Groep bestaat uit verschillende bedrijfsonderdelen, ieder met hun eigen vastgoedspecialisme. Ze werken nauw met elkaar samen en wisselen voortdurend hun kennis en expertise uit. Van de Kam nam de aanwezigen mee in het stappenplan voor verduurzaming van de VvE wat zij gebruiken. Op deze manier kregen de aanwezigen een beter idee bij wat er allemaal komt kijken bij de stappen richting het verduurzamen van het complex. Het vb&t stappenplan lijkt veel op de stappen die in de VvE Campagnebox genomen worden. Benieuwd naar deze stappen? Bekijk ze hier.

Eindhovense VvE die meedeed met het VTCB

Naast de experts op het gebied van VvE verduurzaming die tijdens de bijeenkomst hun kennis deelden, waren er ook VTCB ervaringsdeskundigen aanwezig. Aanwezigen kregen een unieke kans om uit de eerste hand te horen over de praktijkervaringen van een Eindhovense VvE die eerder al deelnam aan de VvE Transitie Centrum Brabant cursus. Twee vertegenwoordigers van deze VvE deelden openhartig hun reis naar verduurzaming en de impact van de cursus op hun besluitvormingsproces. Door te luisteren naar echte ervaringen en uitdagingen, kregen de aanwezigen waardevolle inzichten en inspiratie om zelf de stap te zetten om de VTCB cursus te gaan volgen.

Fiona Hamberg van Nationaal Warmtefonds, geeft de aanwezigen uitgebreid uitleg over de mogelijkheden.

Wat het Nationaal Warmtefonds kan betekenen

Tot slot was Fiona Hamberg, accountmanager van het Nationaal Warmtefonds aan zet. In mum van tijd nam zij de aanwezigen mee in de ambitie van het Nationaal Warmtefonds, wat zij willen bereiken en wat zij kunnen betekenen voor VvE’s in hun weg naar verduurzaming. Hierbij verstrekken ze Energiebespaarleningen tegen een zeer lage rente zonder afsluitkosten. De doelstellingen van het fonds zijn gericht op het verlagen van energielasten, het aantrekkelijker maken van woningen, het verhogen van wooncomfort en het combineren van onderhoud. Het fonds biedt een scala aan energiebesparende maatregelen voor VvE’s, zoals aansluiting op warmtenetten, isolatie van gevels en daken, CO₂-gestuurde ventilatie, en het installeren van duurzame energieopwekkingssystemen zoals zonnepanelen en warmtepompen. De VvE Energiebespaarlening, aangeboden door het fonds, maakt het mogelijk voor VvE's om op een gestructureerde manier te investeren in duurzaamheidsmaatregelen, zonder afzonderlijke leningen voor individuele leden. Hierbij is er ook de mogelijkheid tot subsidie, waardoor de financiële drempel voor verduurzaming verder wordt verlaagd. De ervaringen van VvE’s laten zien dat het proces, afhankelijk van de grootte van de VvE, verschillende stappen en dossiervorming kan omvatten, maar het fonds biedt begeleiding en financiële ondersteuning om dit soepel te laten verlopen.

Met elkaar in gesprek

Na de presentaties was er tijdens de borrel voldoende gelegenheid voor deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan, ideeën uit te wisselen en van elkaars ervaringen te leren. De VvE Infodag van gemeente Eindhoven, Best, Geldrop-Mierlo en Veldhoven was een succesvolle en inspirerende bijeenkomst. Met een diverse mix van informatieve sessies en praktijkervaringen heeft de dag bijgedragen aan het vergroten van bewustzijn en kennis over duurzaamheid binnen VvE's. De grote belangstelling toont aan dat de interesse in verduurzaming in deze regio hoog is en dat er behoefte is aan verdere voorlichting en ondersteuning. We hopen de weg richting verduurzaming in 2024 met elkaar te kunnen voortzetten.

Op de hoogte gehouden worden?

Wil je op de hoogte gehouden worden van eventuele nieuwe geplande voorlichtingsbijeenkomsten of cursussen voor gemeente Eindhoven? Klik dan hier en vul de wachtlijst in voor de voorlichtingsbijeenkomst of klik hier voor de wachtlijst voor de cursusdagen. Ben je van een VvE in gemeente Veldhoven, Geldrop-Mierlo of Best? Vul dan ook de bovenstaande formulieren in en geef in het opmerkingenveld aan voor welke van deze gemeenten je op de hoogte gehouden wilt worden.

085 237 74 44 Bel voor advies