VvE’s in gemeente Waalwijk aan de slag met verduurzaming na een geslaagde cursusronde!

17 april 2023

In de gemeente Waalwijk zijn er cursusdagen georganiseerd voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Hun enthousiasme was groot! In drie cursusdagen leerden de deelnemers hoe zij de eerste stap naar verduurzaming van hun complex kunnen zetten. Iedere dag stond een ander onderwerp centraal.

Als VvE ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes. Tegenwoordig is verduurzaming een belangrijk onderwerp voor VvE's. Het is wel belangrijk om te weten dat er vaak heel veel komt kijken bij het wonen in een VvE. Het eerste belangrijke onderwerp waar je je als VvE-eigenaar bewust van moet zijn, dat is hoe ontzettend veel juridische aspecten komen kijken bij het verduurzamen van een VvE. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de splitsingsakte en het modelreglement. Zo vertelt de splitsingsakte ons welke delen van het gebouw gedeeld worden door alle eigenaren van de appartementen, en welke delen juist privé zijn. Hierdoor weten we wie waar recht op heeft en hoe het pand verdeeld is. Het splitsingsreglement is een belangrijk onderdeel van de splitsingsakte. Het bevat regels voor de VvE en de appartementseigenaren. Hierin staat onder andere wie verantwoordelijk is voor de kosten en schulden van de gemeenschappelijke ruimtes, hoe deze beheerd en onderhouden moeten worden, hoe het gebouw verzekerd is en hoe de VvE is opgericht. Belangrijke zaken om als VvE-eigenaar bewust van te zijn.

Op de eerste dag van de cursus werd er dan ook veel aandacht besteed aan deze belangrijke juridische aspecten bij verduurzaming. Hoofd juridische zaken van VvE Belang, John Liewes, legde in duidelijke taal uit welke wetten en regels van toepassing zijn. Ook werd er besproken wat wel en niet haalbaar is op het gebied van duurzaamheid en hoe je draagvlak kunt creëren binnen een VvE.

[Tekst gaat verder onder de foto]

De tweede cursusdag bij IcDuBo in Rotterdam.

Op de tweede dag stond de techniek centraal. We bezochten de locatie van Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam. Het centrum is een initiatief van de gemeente Rotterdam en stimuleert duurzaam bouwen en wonen. Het is een ontmoetingsplek voor professionals uit de bouwsector, waar zij kennis en ervaringen kunnen uitwisselen over duurzaamheid en innovatie in de bouw. Een inspirerende plek voor VvE-eigenaars om te leren over verduurzaming dus. De cursisten kregen een rondleiding langs duurzame innovatie en kregen diverse presentaties van Peter van Well van VvE Belang over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzaming.

Bij het verduurzamen van een VvE komen niet alleen juridische en bouwkundige aspecten kijken, maar ook energetisch-procesmatige aspecten spelen een belangrijke rol. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van het proces dat je als VvE doorloopt bij het verduurzamen van het gebouw. Dit begint bij het maken van een inventarisatie van de verduurzamingsmogelijkheden en het bepalen van de haalbaarheid hiervan. Vervolgens moet er draagvlak worden gecreëerd onder de VvE-leden om de verduurzaming op de agenda te krijgen. Tot slot is het belangrijk om een goed plan van aanpak te hebben en de juiste partijen te betrekken om de verduurzaming tot een succes te maken.

Aan het einde van deze laatste cursusmiddag, ontvingen de VvE-eigenaars de VTCB Campagnebox. Het kan namelijk best een uitdaging zijn om na de cursusdagen vol ondersteuning, nu ineens zelf verder te gaan. Daarom is er de Campagnebox. Hierin zit een praktisch stappenplan dat je stap voor stap laat zien wat er nodig is. In de box vind je overzichten, checklists, reglementen en sjablonen. De handleiding gaat niet alleen over techniek en geld, maar vooral ook over samenwerken en het betrekken van mensen. Een goede handleiding om mee aan de slag te gaan dus!

Wil jij ook deelnemen aan de cursusdagen van jouw gemeente? Klik dan hier om te zien wanneer de cursusdagen gepland staan.

085 237 74 44 Bel voor advies