Daken van appartementencomplexen zijn over het algemeen erg interessant voor het plaatsen van zonnepanelen. Hoe groter het dak, hoe groter de mogelijke opbrengst. Zeker in combinatie met een warmtepomp kan je appartementencomplex profiteren van zowel elektriciteit als warmte door de zon.
Waar moet je rekening mee houden?
- Heeft het appartementencomplex een geschikt dak?
- Word je beperkt door bepalingen in de splitsingsakte?
- Hoeveel panelen wil je plaatsen?
- Ga je stroom opwekken voor collectief of voor eigen gebruik? Of voor beide?
- Is er genoeg geld in kas om de zonnepanelen te plaatsen?
- Willen wij als VvE - lenen?
- Wat levert het ons uiteindelijk op?
Besluitvorming
Wil jullie VvE ook zonnepanelen (laten) plaatsen? Dat kan - na dat de ALV dit heeft besloten. Een dergelijk besluit moet in de meeste gevallen worden genomen met gekwalificeerde meerderheid. Ofterwel; op zijn minst 2/3e of 3/4e van het totaal aantal stemmen. Dit hangt af van de splitsingsakte of modelreglement van je VvE. Ook is het belangrijk dat voor de vergadering het quorum behaald wordt en, de oproep én de agenda voor de vergadering voldoen aan alle eisen.
Het is verstandig hulp te zoeken bij het ontwikkelen van een goed plan voor zonnepanelen. Als jouw VvE de cursus van het VTCB heeft doorlopen, kan de gemeente mogelijk helpen met een dergelijk plan. Wil je alvast stappen zetten? Begin dan bij stap 1 van de VvE Campagnebox. Neem daarvoor contact op met de gemeente of stuur een mail naar info@vtcb.nl