CV-ketel vervangen na 2026? Alleen met een warmtepomp

23 november 2022

Vanaf 2026 is bij vervanging van een CV-installatie een warmtepomp of hybride warmtepomp verplicht. Past dit ook bij jouw VvE?

Bij nieuwe regels is het altijd belangrijk om te kijken hoe deze effect hebben op jouw situatie. Voor een VvE niet anders en misschien wel nog belangrijker. Daarom kijken we even met je mee in dit voorbeeld.

Veel van deze onderwerpen en stappen vind je ook terug in de VvE Campagnebox.

1.      Het gaat over warmtepompen. En we weten dat er een tekort aan warmtepompen is op dit moment (staal en andere metalen zijn schaars en duur). Als VvE is de planning erg belangrijk, zoals staat beschreven in de VvE Campagnebox. Veel leveranciers geven aan voor dat ze nu geen warmtepompen te kunnen leveren. Hoe krijg je dit in jouw planning?

Technisch gezien zijn er ook mooie ontwikkelingen voor hoogbouw, zoals een hoge temperatuur warmtepomp. Past deze bij jouw VvE?

2.      In je planning ga je ook aan de slag met offertes van installateurs. Is er genoeg technisch personeel bij jou in de buurt? Hou dus met jouw planning rekening met de doorlooptijden van de installateur.

3.      Ook de aanvraag naar de netbeheerder moet je opnemen in je planning. Zeker wanneer de meterkast in jouw VvE hiervoor verzwaard moet worden.

4.      Als VvE moet je kijken naar de juridische en technische mogelijkheden. De vraag 'past een warmtepomp bij jou?' is hier letterlijk te stellen. Een warmtepomp in een appartementencomplex geeft vragen over bijvoorbeeld ruimte, overlast en toestemming van de ALV.

5.      Naast juridisch en technisch zijn ook de financiën zeker van belang. Hoe betaalt (de bewoner van) jouw VvE de warmtepomp? Is er een lening nodig? Zit er genoeg in kas? 

6.      Is bij jou VvE de isolatie al op orde? Om klaar te zijn voor een warmtepomp moet je pand voldoende geisoleerd zijn. Het NIP (Nationaal Isolatie Plan) gaat hier voor een deel bij helpen. Hou die ontwikkelingen zeker in de gaten!

085 237 74 44 Bel voor advies